Rett og slett en liten verdensnyhet

Del på Facebook

Rosa musserende vin fra Italia har vært på markedet en stund, men det var først i mai i fjor at italienske myndigheter godkjente bruken av den beskyttede tittelen Prosecco DOC på rosa musserende fra Veneto og Friuli regionene nord i Italia.

I motsetning til vanlig Prosecco som produseres på på Glera-druen, har rosé-varianten en liten dose Pinot Noir, som gir vinen et hint av friske, røde bær som bringebær og jordbær.

Med bruk av den beskyttede tittelen Prosecco DOC på etiketten følger det naturligvis også en rekke andre regler:

  • Det er kun tillatt å bruke Glera og Pinot Noir, og kun 10-15 % Pinot Noir
  • Utbytte er satt til 18 tonn/ha for Glera og 13,5 tonn/ha for Pinot Noir. Utbytte sier noe om hvor mye vin eller druer en vinmark kan gi. Tommelfingerregelen er jo lavere utbytte, desto høyere kvalitet.
  • Prosecco rosé kan kun lages i to stiler – brut nature og Extra Dry.
  • Man må bruke Charmant-metoden – også kjent som Martinotti-metoden, metodo Italiano, tank-metoden eller cuve close – som innebærer at den musserende vinen lages ved at boblene fanges i vinen via en karboniseringsprosess som finner sted i store ståltanker.
  • Annengangsfermenteringen på ståltanken må vare i minst 60 dager.
  • Vinen kan tidligst lanseres 1. januar, året etter innhøstingen. Og 85 % av druene må komme fra den årgangen (millesimato) som står på etiketten

Smakstest

Vi har testet Casalforte Prosecco Rosé. Det er mye rosé for pengene og introduksjonsprisen er 119,90 kr. Pinot Noir-druen gir vinen en fin rosa farge. Fruktig, ungdommelig på nese med gjenkjennelige mild duft av eple, sitrus og røde bær. Vi finner ikke umiddelbart den

gjenkjennelige pæreduften av Prosecco. Frisk smak av syrlige rips og bringebær. Med 12g restsødme og rikelig med bobler, gir vinen en god munnfølelse med frisk og bærpreget ettersmak. Vinen må serveres kald – 6-8 grader – hvis ikke blir nok restsødmen dominerende. Prosecco er laget for å drikke ung, så denne ville jeg ikke lagt i kjelleren, men snarere servert som aperitif eller til lyst kjøtt.

Vinen ble testet på en digital vinsmaking i regi av Robert Prizelius AS.