Santa Rita har en fin uteplass man kan sitte og nyte en god lunsj og en lang rekke av husets viner. Foto: Geir Salvesen
Ukens vin: Santa Rita Medalla Real Gran Reserva Syrah 2022, Limari Valley, Chile
Noen vinstiler er i ferd med å bli utrendy i Norge. Slik som ukens vin. Vinmonopolet forteller at vi nå drikker lysere og lettere og at rødvinskonsumet er i ferd med å gå nedover ettersom folk også forandrer matvanene sine. Men nå er det høst, og denne uken har Vinmonopolet i sitt septemberslipp en nyhet fra velrenommerte Santa Rita fra Chile som virkelig kan røske opp til biff eller en kjøttgryte eller lignende.
Allerede flaskevekten (blytung) forteller at dette er en slags vinmessig dinosaur fra tiden før man tenkte at det ikke er miljømessig smart å frakte så mye glass på skip over havene. Men mange steder i Sør-Amerika er adverbet tungt fortsatt forbundet med edelt og ettertraktet.
Dette til side har vi her å gjøre med kvalitetsdråper inni flasken. Syrah er vanligvis ikke det man forbinder med Chile. Cabernet, Carmenère og Pinot Noir er vel nærmere folks bevissthet, i den grad man har noen når det gjelder vin fra dette landet. Men her, altså, i en utmerket tapning. Vinmarkene ligger i Limari Valley som nå har seilt opp til å bli ett av de fremste kvalitetsområdene for vin, også for hvite viner, spesielt Chardonnay.
Santa Rita har en egen terroir-fokusert rekke av viner kalt Floresta. Absolutt verdt å sjekke ut. Jeg var med en gruppe og besøkte dem i vår. De har et fint mottakssenter og ypperlig restaurant.
Odfjell
Norske Odfjell som har en vingård i Chile, har fått en ny vinmaker, Francisca Palacios, en ung og energisk dame som har fulgt eiendommen gjennom flere år nå, trass i sin unge alder. I september er det premiere for deres nye toppvin. Zippora. Men akkurat denne varianten er laget før hennes tid.
Santa Rita Medalla Real Gran Reserva Syrah 2022 (17442501)
Limari Valley, Chile:
Flott, chilensk Syrah med god nok friskhet, miks av mørke og røde bærtoner, moreller, kanskje mest mørkt, litt mint også i finish. Lakris. Modne druer og ikke for svær eller kantete. Litt røff også. Tanninene sparker fra i slutten. Passer til: Storfe, storvilt, bbq/grillmat, lam og sau, and.
Basisutvalget.
Symposium Wines AS
Kr. 225.10
86 poeng
Odfjell Zippora 2019 (18041301)
Maule, Chile:
Heftig og konsentrert, navngitt etter gründer Daniel Odfjels skip da han dro til Chile for første gang. Carignan og masse blandings, Carmenere, Tannat, Tempranillo, Petit Syrah og Cab. Sauv. Er dette flaggskipet fra Odfjell? Ja, trolig. Koster jo litt, da. Passer til: Svinekjøtt, storfe, storvilt, småvilt og fugl, lam og sau.
Bestillingsutvalget.
Symposium Wines AS
Kr. 699
89 poeng