Å smake viner av samme produsent, basert på samme drue, men produsert forskjellig, er en morsom øvelse for å dykke ned i ulike produksjonsmetoder. Foto: Benedicte Teigen Gude

Samme drue. Samme produsent. To vidt forskjellige uttrykk.

Del på Facebook

Hvis du eller vinklubben har lyst til å dykke ned i ulike produksjonsmetoder, kan det være en artig øvelse å kjøpe et par viner av samme produsent, basert på samme drue, men med vidt forskjellige uttrykk. Vi gjorde denne øvelsen med to viner fra Bodega Viña Nora i Rías Baixas, nord-vest på den Ibersike halvøy, på grensen til Portugal. 

Begge vinene er basert på 100 % Albariño. Den ene vinen – Nora – er modnet på gjærrester, mens den andre – Nora da Neve – har fått seks måneder på franske eikefat. Kjenner vi forskjell?

Å smake viner av samme produsent, basert på samme drue, men produsert forskjellig, er en morsom øvelse for å dykke ned i ulike produksjonsmetoder. Foto: Benedicte Teigen Gude

Om vi gjør! Nora er lys gul, med et svakt grønt skjær. Nesen er intens aromatisk og vi finner fersken, melon, stikkelsbær, gule plommer og hint av både sjø og salt. Vinen er saftig og frisk, uten å være syrlig. Vinen har ligget fire måneder på gjærrester, og dette gir vinen fin struktur og hint av noe kremaktig. Sur lie, som denne metoden heter på fransk, er typisk for Albariño-baserte viner, men er også kjent fra hvite burgundere, Muscadet Sèvre et Maine (Loire) og selvfølgelig Champagne.

Mens Nora koster 199,90 kroner, skal vi opp en hundrelapp til 300 kroner for Nora da Neve. Franske eikefat er dyre i innkjøp og presser prisen opp. I tillegg har Nora da Neva tilbrakt seks måneder på eikefat, altså to måneder lenger produksjonstid enn Nora. Dette gir også et litt dyrere produkt. Fatlagringen bidrar også til en litt mørkere gul farge. På nese og i munnen er Nora da Neva større og mer kompleks. Fatlagring gir den en fetere munnfølelse og frukten fremstår som mer moden. Vinen er intens aromatisk og oser av saftige nektariner, moden melon og fersken med hint av ristet brød. «Wow,» sa en i testpanelet, “dette minnet om en vellagret hvit burgunder, men langt friskere». Fatlagring øker også vinens lagringspotensiale.

Selv om Bodegas Viña Nora er et relativt ungt vinhus, etablert i 2002, tror vi de har funnet nøkkelen til suksess. De har også en hvitvin til på Vinmonopolet, Vale de Nora, også den 100% Albariño, men uten lagring. Den er også verdt å ta med i testen, for å sjekke om dere kjenner forskjell på den og de to andre.