Schloss Johannisberg

Del på Facebook

Rundt år 1100 anla benediktinerne et kloster på fjellet hvor Schloss Johannisberg ligger i dag, da hadde det allerede blitt produsert vin på eiendommen i flere hundre år. Munkene mente at dette var det beste området å dyrke druer med sine skråniger og nærhet til Rhinen. Noen tiår senere bygde de en romersk basilika til ære for Døperen Johannes og fjellet ble derfor kalt Johannisberg (Johannes sitt fjell). Etter at eiendommen hadde skiftet eier et par ganger kjøpte Konstantin von Buttlar slottet i 1716, og i 1920 ble Schloss Johannisberg verdens første vinmark dyrket utelukkende med Riesling.

Schloss Johannisberg skifter eier mange ganger frem mot andre verdenskrig da det i 1942 blir lagt i ruiner av allierte bombefly. Flere eiere bygger opp igjen eiendommen før det ender i hendene på dagens eiere, Oetkerfamilien. Vinhuset har beholdt de gamle tradisjonene med fargekoder i forhold til kvalitet på vinene sine, selv om de nå selvfølgelig må merke vinen etter de offisielle tyske vinlovene i tillegg. Dette ble gjort med Siegellack, voks, på 1800-tallet, men er nå en del av kapselen.

  • Gelblack (gul kork): QbA
  • Rotlack (rød kork): Kabinett
  • Grünlack (grønn kork): Spätlese
  • Silberlack (sølvkork): Großes Gewächs
  • Rosalack (rosa kork): Auslese
  • Rosa-Goldlack (rosa-gull kork): Beerenauslese
  • Goldlack (gullkork): Trockenbeerenauslese
  • Blaulack (blå kork): Eiswein

Som nevnt blir Schloss Johannisberg ansett som skaperne av spätlese. Dette skjedde da Abbeden av Fuldas budbringer skulle gi klarsignal til å begynne innhøstingen, men ble forsinket. Råten spredte seg og alle trodde at høsten ble ødelagt, som du sikkert skjønner høstet de druene – og resten er suksess. I 1787 forsøkte man å lage vin av botrytisinfiserte druer og auslese ble oppfunnet.

I dag er det fullt mulig å ta turen til Schloss Johannisberg, de arrangerer vinsmakinger og konferanser og har en «Wein-Shop» hvor du kan se på den første vinpressen deres i tillegg til å kjøpe vinene deres. Basilikaen bygd i 1130 ble destruert under andre verdenskrig men bygd opp igjen og er i dag en av lokasjonene for Rheingau Musik Festival.

Schloss Johannisberg har byttet norsk importør og slapp i høst nye årganger på vinmonopolet, her er tre av dem.

​Schloss Johannisberg Gelblack Riesling Trocken 2016 (kr. 189,90 – v.nr. 5235901) har den letteste stilen, den er delvis fatfermentert og har ligget på bunnfall på i 5 måneder. Den har behagelige 7.7 gram sukker og 12% alkohol. Vinen har en ren og frisk aroma, petroleumstoner i god balanse med modne epler og hvit steinfrukt, litt mineraler. Den er fyldig og frisk på smak, har meget god frukt, fin syre og fedme. Tørr og elegant ettersmak. Meget godt kjøp som tåler noen år i kjelleren.

Schloss Johannisberger Rotlack Riesling Kabinett Feinherb 2015 (kr. 229,90  – v.nr. 5940001) har en litt annen stil med sine 11% alkohol og 20 gram restsukker. Den har ligget 5 måneder på bunnfall. Vinen har en frisk aroma av moden frukt, florale toner og elegant mineralitet. Den er fersk og saftig på smak, den bærer sødmen elegant og fremstår balansert. Lang og konsentrert ettersmak. En elegant Feinherb.

Schloss Johannisberg Bronzelack Riesling Trocken 2016 (kr. 249,90 – v.nr. 7825601) har ligget 6 måneder på bunnfall og stiller med maskuline 12.5% alkohol. Vinen har en tradisjonell stil med hvit steinfrukt på nesen, pære, sitrus og mineraler. Den er godt strukturert med god fylde og syre, lang og mineralsk ettersmak.
Denne drikkes fint, nå men gjør seg også godt i kjelleren.