Her, ved foten av snøkledte Andesfjell, ligger mange vingårder i Argentina, blant annet Alpamanta Estate. Foto: Alpamanta.

Se her, en fullblods, moden Malbec. To, faktisk

En av nyhetene i Vinmonopolets basisutvalget denne uken var en absolutt fullmoden Malbec fra Argentina. Pluss to fra Cahors i Frankrike. Har det skjedd før? Aldri, vil jeg mene.

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Ukens vin: Alpamanta Estate Malbec 2013, Mendoza, Argentina

Hvor ofte har du sittet og tenkt på at: Filler’n, jeg skulle ønske at den Malbec’en jeg hadde i glasset til det digre, grillede kjøttstykket var noe mer moden og myk enn den mørke materien med tannintagger som faktisk regjerer der, og som herjer med smaksløkene mine? Ofte? Aldri? Ikke tenkt på det?

Vel, factum est at vi nærmest tar det som gitt at en Malbec er litt for fersk ettersom de argentinske produsentene som slåss med inflasjonsdjevelen må eksportere sine varer når de kan, og det fort. Men denne importerte, franske druen som var hovedingrediensen i de svarte vinene fra Cahors og også mikset inn i mange Bordeaux’er før i tiden, har veldig godt av noen år i kjelleren for å slipe av seg disse tannintaggene.

I novembernyhetene, akkurat når vintermørket senker seg for alvor over Furet Værbitt, kommer Vinmonopolet som reddende engler og stiller med en argentinsk Malbec som er fullmoden. Og ikke bare det, man også sammenligne med en fransk Malbec eller to med noenlunde samme modningsgrad. For en vinklubb som vil sammenligne ny-verden-malbec med de opprinnelige franske dråpene, er dette en inntertier. Man kjenner at den franske er mye tørrere i stilen, med litt kvassere tanniner. Mens den argentiske har tanniner som er omsluttet av fløtete, søtere, mørk bærfrukt. Alpamanta er en relativt sent ankommet aktør i Mendoza-området. Vinmarkene ble plantet i 2005, aktørene og finansene kom fra Europa med blant annet den dansk-østerrikske Andrej Razumovsky som en av initiativtagerne. Og vingården drives i dag etter biodynamiske prinsipper. Bare naturgjær, hestepløying, bare naturgjødsel, minimal filtrering og minimal tilsetning av sulfitter. Og alt det andre som følger med.

Andrej Razumovsky, en dansk-østerriker, er en av hovedpersonene bak Alpamanta. Foto: Produsenten.

Malbec og kjøtt er naturlig følge. Med yngre Malbec’er er det storfe som gjelder, men til denne som er moden, kan man også spise lam i ymse former.

Alpamanta Estate Malbec 2013 (15814001)

Mendoza, Argentina: Svært mørk. Nydelig, lagret argentinsk Malbec med søte, mørke bær og plommer, tørket frukt, lær, kamfer på duft. Litt oliven også, har Vinmonopolet funnet ut. I smaken er den rik, mørk, kraftig, kompleks og selvsagt moden. Hyggelig bekjentskap. Passer til en Brontosaurusbiff og lignende. Passer til: Svinekjøtt, storfe, bbq/grillmat, lam og sau. På basisutvalget.
Orbis Wines AS

Kr. 300
88 poeng

Chateau de Haut-Serre Malbec 2012 (16366401)

Her er den anbefalte franske: Fin og interessant Cahors-Malbec, hvor tanninene og det spisse og mørke er trimmet ned til en god miks av modne bær, lær og diverse godsaker, middels fyldig. Blyantspiss i finish. Du må like det tanniske, da. Passer til: Storfe, lam og sau, and. På partiutvalget.
Better Wines AS

 

Kr. 339.90
87 poeng