Den lyse, røde fargen vitner om den saftige rødbærstonen som finnes i friskere vinstiler fra Brunello-området. Foto: Banfi.

Skal det være en elegant Brunello?

Ok, av og til må vi opp litt i kvalitet. Og tidligere var Brunello di Montalcino den mest berømte rødvinen fra Toscana. Før de druknet i heftig fatbruk og overpressing. Møt den overraskende elegante og lekre 2019-modellen fra Castello Banfi.

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Ukens vin: Banfi Brunello di Montalcino 2019, Toscana, Italia

Brunello di Montalcino var først berømte og svært ettertraktede rødviner.

Hvis du var på jakt etter de største, meste alkoholsterke, mest komprimerte og konsentrerte av de italienske vintypene, var de gamle variantene av Brunello noe for deg. Det var stilene som går over i tobakk og lær og kjøtt ved modning og som har masse tanniner i starten av sitt livsløp. Var du derimot interessert i å få en balansert, rødbærsfruktig, ikke for gammel – men frisk og ungdommelig og elegant – en, så er var Rosso di Montalcino det man skulle gå etter. Prisen var jo også mye lavere. Gjerne halvparten.

Det er de fortsatt. Men det er alltids noe forlokkende med toppen av kvalitetsfjellet. En ekte Brunello. Og Banfi ble en av tøffingene. Amerikanske eiere. Svarte og mørke bærtoner. Svære og fatdominerte.

Og så har det skjedd at noen produsenter – tydeligvis inklusive Banfi – nå har greid å pakke mer friskhet og rødbærsfrukt inn i vinene sine. Rødbærsfargen følger gjerne mer elegante stiler.

Banfi er både et luksushotell og en vingård i typisk supertoscansk stil med sypresser og tårn og alt tilhørende romantisk. Foto: Banfi.

Hvis du spør KI, som jeg gjorde, om hva som er en typisk Brunello, kom svaret jeg ventet på. En heftig, kraftig, mørk, tannisk og også syrlig rødvin laget på Sangiovese Grosso. Drikkes best til kraftig mat. Fatlagres i 4 år. Riserva i 5

Men – denne varianten som er ukens vin, kan du fint bruke til gastronomi og lettere retter. Hvitt kjøtt, kylling, og selvsagt vilt av forskjellig slag. Småvilt også som er magert og som ikke skal ha tanninrike viner. Egentlig er den litt utypisk. Men forhåpentlig er det denne stilen flere og flere vil inn på i området.

Banfi Brunello di Montalcino 2019 (3112601)

Toscana, Italia:

Årgangsbytte på denne. Som aldri har vært bedre og mer delikat. Deilig Brunello med nok friskhet og saftighet og nok modenhet og alt i balanse, mintaktig frukt med røde bær, litt fat og vanilje og krydder. Ypperlig. Passer til: Storfe, storvilt, lam og sau.

Bestillingsutvalget.

Engelstad AS

Kr. 594.90
91 poeng