Innhøsting på vinmarkene til Serge Daguenau & Filles i Loire. Foto: Produsenten.

Skal vi ikke tjuvstarte våren?

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Statistisk sett er det et mindretall av nordmenn som drar til fjells på hytteferie. De fleste er hjemme, og mange i byer. Ville det ikke ha vært godt med litt vår i glasset? For dem? For alle?

Ukens vin: Dagueneau Pouilly-Fumé 2020, Loire, Frankrike

Jeg kjenner mange som ikke kan fordra Sauvignon Blanc. Utstår det ikke. Selv er jeg riktig så glad i en litt avdempet Sauvignon Blanc som bringer tankene og ganen mer mot det sofistikerte og elegante og vårlige enn noen av dens eksess-odører. Slik som hankattpiss ved dørkarmen når du har en hunnkatt med løpetid inne. Når du har ren nesle og nyslått gress. Og ellers en spiss konstruksjon.

Ukens vin er mer min stil. Den tar det beste i en Sauvignon Blanc fra Loire og kobler det med noe av det Frankrike kan best. Det subtile. Noen av dem kan til og med tilby et hint av konvaller på duft, og hva er vel mer vårlig enn det?

Opphav: Frankrike var først ute med å produsere god Sauvignon Blanc. Voksestedene var tradisjonelt det maritime klimaet i Bordeaux hvor druen ble mikset med Sèmillon for å skape både tørre hvitviner og de edelsøte, berømte Sauternes-vinene.

Men det er innerst i Loiredalen der disse druene har gjort det best. I Sancerre – som er en hyggelig, liten fjelltopplandsby fra romertiden. (Det er teorier om at navnet stammer fra Caesar) Og i tvillingbyen på andre siden av elven – Pouilly-sur-Loire. Der lages Pouilly Fumé. Det er her ukens vin kommer fra.

Sancerre og Pouilly-Fumé: Forskjellen på en Sancerre og en Pouilly-Fumé er liten, men den er der. Begrepet Fumé kommer av røyk, og det er en del flint i jordsmonnet i Pouilly-sur-Loire. Denne litt røykaktige, mineralske tonen kommer trolig derfra. Vinene er ofte litt fyldigere enn i Sancerre der begreper som «parfyme» og harmoni er lette å ty til.

Noen av de beste vinmarkene ligger allikevel i Sancerre-området like ved landsbyen Chavignol. Her er den amfiteater-lignende vinmarken Mont Damnés som gir makeløst komplekse viner.

Spredning: I hele verden, etter hvert. Gode Sauvignon Blanc-viner lages nå på svært mange steder utenfor Frankrike. I Alto Adige i Nord-Italia, i Kapp-provinsen i Sør-Afrika, i Chile, Argentina, California i USA, Australia – og ikke minst New Zealand hvor druen har gitt dette vinlandet en egen identitet. De første vinstokkene på New Zealand ble plantet så sent som i 1979.

Duften: Veldig aromatisk, altså at det lukter mye av druene – og vinen. I New Zealand lukter det mye tropisk frukt av vinene.

Smaken: Litt «grønn» i stilen, skal som regel drikkes ganske ung. Sjelden veldig fyldig. Men høyere modning og alkohol de siste årene driver også opp fylden.

Prisene: Sauvignon Blanc-baserte viner har vært relativt rimelige gjennom årene. Og holder fortsatt på Men nå har også «vanlige» Sancerre-viner rundet 200 kroner. Men mange oversjøiske viner holder seg fortsatt godt under 200.

Bruksområde: En frisk Sauvignon Blanc kan brukes som sommerdrikk på terrassen, som aperitiff før middagen, som følge til mange mattyper, bl.a. sushi og sashimi, fisk, skalldyr. Og til vanskelige retter som kokt, grønn asparges.

Innhøsting på vinmarkene til Serge Daguenau & Filles i Loire. Foto: Produsenten.

Dagueneau

Det var Serge Dagueneau som tok eiendommen inn i moderne tider ved å investere i temperaturkontroll på 1980-tallet. Da det var tid for barna å overta, døde den ene datteren – Florence – mens den andre, Valérie, var igjen og måtte ta ansvaret. Det har gått bra. Vinene er klassiske og rene i stilen med nok konsentrasjon.  Ukens vin er den enkleste på rangstigen, men aldeles utmerket.

Innhøsting på vinmarkene til Serge Daguenau & Filles i Loire. Foto: Produsenten.

314101
Dagueneau Pouilly-Fumé 2020
Loire, Frankrike

200,– kr (basis)
86 poeng (terningkast 6)
Lys gul på farge, duft av grønt eple og melon, litt sitrus og grapefrukt, frisk og middels moden i smaken med krydret, vårlig, kjølig steinfrukt, mest epler. Litt mineralsk og saltaktig også. Allikevel harmonisk, og avslutter med en lang, krisp smak. Dette er en vin som er nokså lik fra årgang til årgang, men i 2020 er den helt på topp. Passer til: Sushi / sashimi, fisk, aperitif, ost.
Best Cellars AS