I tørre områder, slik som her i det vidstrakte landskapet utenfor Paarl, trives varmekjære druer godt. Inklusive Grenache Blanc, som plukker opp mineralitet fra oppløst granitt slik som på bildet. Foto: Geir Salvesen

Smak på denne utenfor-druen: Grenache Blanc

Tenk etter litt nå. Når hadde du en ren Grenache Blanc sist? I fjor? Aldri? Nei, sjeldne saker, men nå har Vinmonopolet fått et utmerket eksemplar i sin basisliste.

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Når ihuga vinfolk – og for så vidt også vinjournalister – skal oppsummere sin favorittretning innen hvitvinenes verden, går det på konsentrasjon, syre, mineralitet, fasthet, kompleksitet. Omtrent helt motsatt av ukens vin, som er en Grenache Blanc. Det er en hvitvinsdrue som er i slekt med Grenache Noir og som brukes flittig i det sørlige Rhône for å få tyngde og aroma i vinene sine. Med den hvite varianten er forholdet at den omtrent alltid blandes inn i de hvite Rhône-vinene. I hvit Ch.Neuf-du-Pape, for eksempel. Det samme i Languedoc-Roussillon hvor andre druer som Roussanne og Viognier og Rolle er med. Den har vanligvis høy alkohol, og lav syre. Men kan, hvis man steller den riktig, opptre med en smule mer fasthet. Og alltid med et solid alkoholtrøkk. Er man heldig med jordsmonnet, kan det til og med snike seg inn en saltaktig mineralitet, slik som i ukens vin. Perdeberg Cellar Grenache Blanc fra Western Cape i Sør-Afrika.

Ikke bare det, her skiltes det med et vell av steinfrukt i smaken. Pære og fersken, og altså med en pen liten fedme i midtpartiet. Akkurat som en selv i speilet. Til mange matretter kan det være kjekt å ha en slik liten fløtete fylde for da er vinen mindre pirkete overfor maten. Denne er utmerket til litt utfordrende retter, slik som salte havreker og ting som har litt sødme.

Friskheten er faktisk også opprettholdt i denne vinen, med syre på 6 g/l, der man har stoppet den malolaktiske gjæringen og dermed bevart den litt eplekjekke friskheten.

Denne vinen kommer fra to enkeltvinmarker nær Paarl og Paardeberg, som delvis består av granittgrunn og sandjord. Det er granittgrunnen som trolig gir den mineralfølelsen.

Man kan jo ikke bare drikke Chardonnay og Riesling, kan man vel, så derfor må man jo hilse slike utenfordruer velkommen. Denne har en slags misjon i å være ukomplisert, rik, frisk nok og ikke for svær.

Men: Så er det ikke en utenfordrue, allikevel! Forbløffende nok er den en av verdens mest plantede, nr 5 i rekken av hvitvinsdruer i Frankrike! Men altså stort sett i blandinger. Så er det egentlig en innenfordrue! Som vi trodde var utenfor. En av grunnene til at den trives så godt i varme områder er at løvverket er heftig og livlig og hurtigvoksende, og gir god skygge for druene.

Perdeberg Cellar Grenache Blanc 2022 (15905401)

Western Cape, Sør-Afrika
Oj, den er det trøkk i. Fyldig, nøytral start, før salt og stein kicker inn. Steinfrukt, pære, aprikos, grapefrukt. God lengde. Fedme i midtpartiet. Bør serveres distinkt kjølig. Veldig allsidig og anvendelig. Passer til: Ost, grønnsaker, fisk, lyst kjøtt, svinekjøtt, skalldyr, salat, sushi / sashimi, krydret asiatisk, spekemat. På basisutvalget.
Vinarius AS

Kr. 189.90
85 poeng