Champagne er som regel en miks av ulike marker og druer, årganger også, men i en solera er det en metodisk innblanding og avtapping. Foto: Gunnhild Bjørnsti.
Prinsippet er kjent fra sherry-produksjon. Tappe litt vin av gamle fat hvert år, og tilsette tilsvarende mengde ferske dråper. Men dette kan også gjøres i Champagne og med godt resultat. Den modne, komplekse stilen som er resultatet, passer godt til mye norsk julemat.
Ukens vin: A.D. Coutelas Louis Victor Solera Brut, Champagne
Damien og Angelique Coutelas leder en av de mange småprodusentene som gjør det norske Champagnemarkedet til noe av det mer spennende, også sett i større sammenheng. En av deres spesialiteter er Solera-Champagne.
Damien Coutelas sa til DN for noen år siden at han ville lage en annerledes Champagne:
- Ikke slik som alle naboene våre laget.
Så det var tydeligvis et villet brudd med tradisjonene og vanene og skikkene i Champagne da det ble laget et solerasystem der man først tappet noe av den lagrede vinen, før man tilsatte nye dråper.
Resultatet er i hvert fall blitt en kompleks, utviklet og kremete Champagne med en smak som mange liker. Ikke for spiss og syrlig. Mer rund. Dette har man greid uten å ha så mye restsukker. Bare 5 g/liter. Det tangerer nesten nedre grense for Brut-kategorien. Smaken og rundheten kommer dermed ikke fra sukkeret, men fra lagringen. Litt sukker er likevel nødvendig for at denne vinen også skal gå til norsk julemat.
Selvsagt er den flott på nyttårsaften, hvor den vil fungere både som aperitiff, til mat – og eventuelt som «snøfonnvin» rundt midnatt. Men den er fin også til norsk tradisjon- og julemat, slik som pinnekjøtt og ribbe. Rakfisk også.
De norske julerettene har mer enn et streif av det gamle bondesamfunnet i seg, med kjøtt som er saltet, røkt og tørket. Og med søtt tilbehør slik som kålrotstappe til pinnekjøttet – der stivelse er omdannet til sukker i den ferdige stappen – trenger vi noe som veier opp mot det. I tillegg trenger man også litt sødme i vinen – eller oppfattet sødme – for å kontre saltpreget i kjøttet.
Til ribbe vil Champagne fungere fint dersom man begrenser tilbehøret, lager surkålen/rødkålen selv og unngår sukker-bombede industriprodukter.
Champagne er som regel en miks av ulike marker og druer, årganger også, men i en solera er det en metodisk innblanding og avtapping. Foto: Gunnhild Bjørnsti.
2256201 A.D. Coutelas Louis Victor Solera Brut
Champagne, Frankrike
Kr 379,-
Karakter: 6, 90 poeng.
En smaksrik Champagne, sammensatt av ni forskjellige årganger, med modent eplepreg, litt aprikos og fersken også. Bra friskhet, men det er fylden og et lite krydder som skyver den oppover på kvalitetsskalaen.
Passer til: Pinnekjøtt, ribbe, kalkun, torsk og rakfisk.