Talenti Rosso di Montalcino 2012

Del på Facebook

Når jeg sjekket notatene mine ser jeg at jeg tidligere smakt både 2011 årgangen , og storebroren Brunello di Montalcino 2007. Men nå er det Rosso di Montalcino 2012 det gjelder, og for en super vin og årgang det er!

 

Azienda Agraria Talenti ble etablert i 1980 da Pierlugi Talenti besluttet seg for å flytte på seg fra det

frodige og gjestmilde Emilia Romagna til Toscana og karrige Montalcino. Eiendommen er i dag på til sammen 40 hektar og produksjonen er på 100 000 flasker vin per år hvorav 85% eksporteres. Halvparten av druene er dedikert til dyrking av vinstokker, og den andre halvparten til dyrking av oliventrær, frukt og grønnsaker. Sangiovese er Italias mest plantede druesort. Den vokser over hele landet, men spesielt i Sentral-Italia er Sangiovese den eneste drue tillatt i Brunello di Montalcino, og den viktigste druen i Vino Nobile di Montepulciano.

Vinrankene vokser i en jord med sandholdig matjord med bergartsfragmenter og ligger på en høyde på ca 200 til 400 meter over havet. Kjelleren er topp moderne med 1000 hektoliter store temperaturkontrollerte rustfrie ståltanker for gjæring, og 600 hl i Allier-fat for utvikling av vinene og et underjordisk lager for langtidsmodning av vinene.

 

Vinifikasjon
Vinen gjæres på ståltank i 20-25 dager i 24-26 grader, før den lagres 8 måneder på en miks av ståltank, franske eikefat (Tonneau) og delvis på slavonske eikefat. Til slutt lagres den på flaske i 4 måneder.

 

Smaksnotater
Kjølig frukt på duft med anelse av trøffel og syrlige kirsebær. Overraskende ren og frisk, innsmigrende og lett frukt med litt tyngde i ettersmaken. Kirsebær, moreller og ungdommelig friskhet i frasparket, innsvøpt av en elegant tyngde hvor kirsebær, moreller og litt vanilje gir dybde i vinen. Tanninene er der, men de forstyrrer ikke, holder seg i bakgrunnen og applauderer balansen i vinen. Det er bare en enorm glede over smakene i denne vinen.

Jeg fant at beste serveringstemperatur for denne er 18°C. Da var den deilig å drikke alene, men den gikk også helt fint til retter som kylling cacciatore og entrecot de beuf.

 

Talentis viner på VP

Talenti Rosso di Montalcino 2012

Azienda Agricola Talenti

 

For mer mat- og vinstoff, følg MatogVinnett.no