Kloof Street er navnet på en gate i Cape Town. Og en vin fra Swartland. Foto: Geir Salvesen.

Terroir-mesterne sørfra

Hva viderekomne vil ha i vinene sine? En smak av jordsmonnet. Ikke fruktsuppe. Derfor er den nye generasjonen av sørafrikanske viner så utrolig imøtekommende.

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Ukens vin: Kloof Street Old Vine Chenin Blanc 2022

Riebeek-Kasteel, Swartland.

Vis meg din svakeste vin, så kan jeg si hvor god du er som vinprodusent.

Det har jeg tenkt mange ganger er den ytterste sannhet om vin og vinkvalitet. De beste av de beste greier å skape en gjenkjennelig kvalitet gjennom hele vinrekken. Og der den billigste ikke gjør skam på resten.

I en del år har Kloof Street Chenin Blanc fra Chris og Andrea Mullineux, som disponerer vinmarker rundt farmen Roundstone mellom Malmesbury og Riebeek Kasteel i Swartland, pluss andre marker i området, greid å lage en habil Chenin Blanc fra gamle vinstokker ute i Swartland. Den har variert litt i kvalitet, men nå kan dette interessante vinmakerparet skilte med den beste Kloof Street så langt. Det er mer pondus og konsentrasjon i smaken. Som jo ellers er konsentrert om de diskrete, mineral-orienterte vinstilene fra varme Swartland der uvannede buskvinstokker motstår de høye sommertemperaturene.

Buskvinstokker i landskap med åser i bakgrunnen og blå himmer
Buskvinstokker fra Roundstone farm i Swartland. Foto: Geir Salvesen

Da Mullineux for noen år siden lanserte terroirserien Granite, Schist og Iron, var det mange lokalt som lo litt foraktelig. Akkurat som om noen skulle være interessert i hva slags jordsmonn druene vokste på! Det var det verste de hadde hørt.

Men det tok ikke lang tid før verdens vinjournalister fikk øynene opp for akkurat de vinene, laget på druer som vokser på jordsmonnet i henholdsvis Paardeberg (Granite), Kasteelberg (Schist) og Malmesbury (Iron). Samme drue, samme alder på vinstokkene, tre forskjellige jordsmonn. Og tre forskjellige smaker. Ikke vanvittig forskjellig, men absolutt merkbart forskjellige.

Det er en presisjon i dem som er fantastisk bra. Paardeberg gir salt og stein, Kasteelberg med rødskifer gir fin fylde og litt mer smakskrutt, etc. Så har da også prisene fulgt med oppover ettersom interessen er vakt.

To vninflasker
Her er to av terroir-vinene fra Mullineux. Granite og Schist. I gullforgylte omgivelser. Foto: Geir Salvesen

Nederst på rangstigen befinner så ukens vin seg. Kloof Street. Det er mengdevinen, laget fra druer i Swartland. Noe kommer fra granittgrunnen i Paardeberg. Noe fra rundt farmen Roundstone ved Kasteelberg. Nå er det også kommet et flunkende nytt mottakssenter og smakerom der, i tillegg til det vanvittig påkostede anlegget de også har i Franschhoek med finansiell støtte fra en mangemilliardær. Men altså Kloof Street. Vi kjenner igjen noe av den rene, litt tilbaketrukne nesten-frukten. Et lite hint av noe. Men mest jordsmonn, der vinen i kombinasjon med mat, vil la maten skinne på grunn av dens ganske nøytrale aromaer.

Mullineux Kloof Street Chenin Blanc 2022 (919701)

Swartland, Sør-Afrika:
Forbløffende bra. Har både salt og rundhet, kommer fra buskvinstokker i Paardeberg, nøytral, litt sitrus og grønne epler, så vidt det er. Passer til: Fisk, lyst kjøtt, sushi / sashimi, spekemat. På bestillingsutvalget.
Winning Brands AS

Kr. 224
86 poeng