Kirken i Fleurie, Beaujolais – med vinmarker, selvsagt. Foto: Beaujolais.com

Er tiden kommet for….. en BEAUJOLAIS?

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Ukens vin: Villa Ponciago Beaujolais Villages 2016, Burgund, Frankrike.

Svømmende i sin egen beryktede kjedelighet, utvannet av Nouveau-stilen som tapte publikums interesse for ca 10-15 år siden. Levende i skyggen av sin storebror – Pinot Noir fra Bourgogne.
Joda, mange utfordringer for Beaujolais. Men hvis du setter pris på den litt transparente og finjusterte Pinot Noir-frukten, er spranget ikke langt over til god Beaujolais. Som er det sydligste området i Bourgogne.

99 prosent av produksjonen er rødvin. Og druen Gamay er altså opphavet til disse vinene. En klart blåfarget drue. Hva får vi, egentlig, av en god Gamay? Jo, en fast, ofte morellsyrlig, frukt. Litt terroir og mineralitet også.

Kirken i Fleurie, Beaujolais – med vinmarker, selvsagt. Foto: Beaujolais.com

Fremtidens håp for denne druen og dette området er trolig at denne vinstilen passer godt til fremtidens mat. Lettere matretter. Men vinene er ikke så lette at de ikke tåler en and eller lignende. Men de er også bra til fisk, pasta, pizza, kylling… I det hele tatt alt det lette.

Folk får opp et enkelt inntrykk av viner fra dette området. Men det er mange cru-klassifikasjoner her. Wikipedia har gjennomgått dem slik på en utmerket måte:

Naturlig rekkefølge fra nord til sør:

St.-Amour: Presenterer seg vanligvis med friskhet og ferskenaktig duft og god moden frukt på én gang. Regnes stadig som den mest pålitelige og triveligste Cru.

  • Julienas: Dette kan være stor vin, men mange av de beste minner om den blandingen av frisk frukt og bløt, sjokoladepreget varme som er typisk for Fleurie. Den kan godt lagres, men er bedre som ung.
  • Chénas: Enda en sterk, kraftig vin. Den kan ofte være like god som Moulin-à-Vent, men hvis den lagres vil den smake mer som Bourgogne-vin.
  • Moulin-à-Vent: Her er vi kommet til det tunge skytset. Disse vinene skal være solide- og kraftigere, og kan lagres i tre til fem år, noen ganger lenger. Det man ønsker her, er en stor plommepreget, litt Bourgogne-preget stil. Den minner sjelden om det man forestiller seg med vanlig Beaujolais, til det tar den seg selv for alvorlig.
  • Kirken i Fleurie, Beaujolais – med vinmarker, selvsagt. Foto: Beaujolais.com

    Fleurie: Vanligvis mild og rund med søt kirsebær og sjokoladeaktig frukt som balanseres av litt tannin og passelig syre.

  • Chiroubles: Lette, duftende, kirsebærpregede viner som absolutt bør drikkes tidlig.
  • Morgon: Disse vinene er blant Beaujolais prektigste. De kan begynne tykke og mørke og så lagres til overdådig sjokoladeaktig plommepreget dybde. Men altfor mye er lett og raskt-modnende.
  • Régnié: I varme år lager dette nyeste Cru tiltalende viner, men druene modner ikke i kjølige år.
  • Brouilly: Vanligvis en av de letteste Cru-vinene. Den drikkes best ni måneder til ett år gammel.
  • Côte de Brouilly: Denne er fra de bakkete skråningene i sentrum av Brouilly-området. Vinene er fyldigere og smaker sterkere siden skråningene suger til seg solen.

I tillegg kommer Beaujolais-villages AOC som er landsbyviner. Kvaliteten er noe lavere enn de Cru-klassifiserte.
Under der kommer Beaujolais AOC og Beaujolais Nouveau som er årets ferske vin og som alltid lanseres den 3 torsdagen i november.

Et praktisk tips – prøv å server Beaujolais avkjølt i store ballongglass eller i de beste Bourgogne-glassene du har.

Kirken i Fleurie, Beaujolais – med vinmarker, selvsagt. Foto: Beaujolais.com

Ukens vin kommer fra Villa Ponciago. Historien bak er litt spesiell. Den daværende eieren av Villa Ponciago ga bort vinmarken til kirken i håp om å redde sin sjel. 1000 år senere ble eiendommen kjøpt av Bouchard Pere & Fils som er en stor produsent og negociant fra Beaune.
Eiendommen ligger midt i Beaujolais i Fleurie AOC.

845501 Villa Ponciago Beaujolais Villages 2016
Burgund, Frankrike
Kr 168,90 Karakter: 5, Poeng: 84
Importør: Einar A Engelstad AS

Spennende og spenstig med fleskete, fiolduftende frukt, blåbær i smak med røde elementer, også. Pinot Noir-lignende stil. Serveres kjølig. Passer til: Fisk, lyst kjøtt, lam og sau, pizza / pasta.