Bratte vinmarker hvelver seg over den lille byen Tournon i Nord-Rhône. Her er det granittholdig jordsmonn, noe som viser seg i vinene. Foto: Geir Salvesen
De fleste vinelskere har hørt om den lille byen Tain l’Hermitage som ligger like under Hermitage-skråningen. Men på andre siden av elven ligger Tournon og vinområdet St.Joseph som lager totalt forskjellige viner. Det kjenner man både i de røde og hvite.
Ukens vin: Chapoutier St.Joseph Dechants 2017, Rhône
Hvis du går over fotgjengerbroen som forbinder Tain med Tournon, ser du Hermitageåsen i øst. Og noen enda brattere skråninger som hvelver seg over de gamle steintårnene i vest. Her er den største appellasjonen i utstrekning i Nord-Rhône. 50 kilometer langs Rhône-elven på vestsiden. Etter min oppfatning er det ingen appellasjon som varierer mer i kvalitet og sjarme enn denne. Mange av vinmarkene er østvendte og ligger i skyggen for kveldssolen.
Noen viner blir beinharde i smaken med masse umodne tanniner. Noen kombinerer fasthet med mye mineralitet.
Det gjelder spesielt hvitvinene. Og det gjelder ukens vin. Chapoutier Deschamps som lager en 100 prosent Marsanne-vin på den granittholdige jorden i St.Joseph. Og det er denne granitten som er med på å gi noe av særpreget.
Vi er mest vant med rødviner herfra, i og med at det er er her Syrah-druen spiller seg ut til det ytterste kvalitetsnivå, men det finnes jo utmerkede hvite også. Condrieu, Crozes-Hermitage, Hermitage, for å nevne noen. Og altså St.Joseph. Druene er Viognier, Roussanne og Marsanne. De to siste ofte i tospann.
I en Condrieu får man ofte en parfymert, etter hvert honningduftende og mykt innsmigrende, smak. I St.Joseph får man flint og stein under en anonym, ofte ganske fet, frukt. Når vinen er moden nok. Og det er den som oftest når det er hvitvin i glasset. Det er de røde Syrahvinene fra St.Joseph som har problemer.
Og hvis du ut fra dette dediserer at jeg ikke elsker rød St.Joseph, er nok det – med noen unntak – ikke så langt fra virkeligheten. Jeg unngår dem, men er glad for de gode eksemplarene som kommer min vei.
De hvite er noe annet. Granitten i jordsmonnet gir et helt spesielt preg på dem. I tillegg er det også andre jordsmonnselementer som til sammen bidrar til å gi en spesiell smak på druene og vinen.
Chapoutier er jo kjent som den store biodynamiske druedyrkeren i Nord-Rhône, men akkurat denne vinen er fremstilt på vanlig måte. Kaldfermentert vin som er delt i to, der en del blir tappet på fat og den andre delen ikke. Så lar man den ligge på bermen i 7-8 måneder med jevnlig omrøring for å gi den litt kremete tekstur som man da får.
Dette er en flott og – kan man vel si – undervurdert vinstil som fint kan lagres.
Bratte vinmarker hvelver seg over den lille byen Tournon i Nord-Rhône. Her er det granittholdig jordsmonn, noe som viser seg i vinene. Foto: Geir Salvesen
5096201 Chapoutier St.Joseph Dechants 2017,
Rhône, Frankrike.
Kr 269,90,
Karakter: 6, 88 poeng.
Svakt gylden på farge, på duft gule epler, i smaken epler og honning og røstede mandler. Med en flintaktig, mineralsk kjerne og en spennende fylde og fedme som kontrasterer det faste. Vinstilen herfra er ganske unik.
Passer til: Fisk, hvitt kjøtt, kylling og finere gastronomi.