Foto: Vinmonopolet.no

Tre rosa og en høytidelig feiring

Del på Facebook

Foto: Vinmonopolet.no

14 februar i 2021 var en spesiell dag. Ikke bare feiret vi fastelavn, men også Valentines og morsdag. En dag og tre anledninger til å feire.

Fasten har alltid vært viktig i den kristne tradisjonen og fastetiden kunne gjerne være både lang og streng. Der gjerne også seksuell avholdenhet hørte med. Tatt dette i betraktning så er det kanskje ikke så underlig at de fleste hadde et behov for å slå seg litt løs før fastetidens alvor senket seg over de tapte sjeler.

I denne perioden kunne det også være slik at man arrangerte forskjellige leker, men også spill. Noen steder kunne det sågar være opptog. Et eksempel var karneval som visstnok kommer fra det latinske carne vale som betyr farvel kjøtt. Svært logisk for mange når nettopp kjøtt var forbudt å spise i fastetiden.

Valentinsdagen, som også går under navnet alle hjerters dag og kjærlighetsdagen, er en dag som feires 14. februar. I Norge handler det ofte om å gjøre litt ekstra stas på kjæresten. Gjerne gi en gave. Lage en romantisk middag sammen eller se en romantisk film på kino. Noen hevder at skikken oppstod på slutten av 1500-tallet, og at den antagelig har sitt opphav i folkelig tro på at fuglene denne dagen begynte å parre seg.

I Danmark har man en rett som heter Brændende kærlighed (brennende kjærlighet), som gjerne serveres på valentinsdagen. Retten består av potetmos, smør og melk eller fløte. En grop blir anrettet i potetmosen som fylles opp med baconterninger som er blitt stekt sammen med noen skiver løk. Det hele drysses over med finhakket persille eller purre.

Foto: Vinmonopolet.no

Morsdagen er en dag der vi hedrer våre mødre. I Norge feirer vi morsdagen den andre søndagen i februar. Det er en flott tradisjon og gir oss mulighet til å tenke på hva våre mødre har gjort for oss alle gjennom generasjoner.

Så hva kan man da servere på tre slike merkedager som i år alle falt på 14 februar? Tre viner for tre flotte anledninger er Castelmare Prosecco Rosé, LIDO Prosecco Rosé Brut og Canella Bellini.

Castelmare fordi den har smaker av jordbær, bringebær, fersken og sitrus som et friskt pust av sol sommer og en hyllest til alle mødre.

Lido med samme navn som en kjent nattklubb i Paris. Valentines er kjærlighetens dag og Prosecco er et godt valg.

Bellini til Fastelavn som en hyllest til Venezia og Harrys bar. Harrys Bar har lenge vært besøkt av kjente personer, og den var en av Ernest Hemingways favoritter. Andre bemerkelsesverdige kunder har inkludert den italienske dirigenten Arturo Toscanini, oppfinneren Guglielmo Marconi, Charlie Chaplin, Alfred Hitchcock, James Stewart, Richard Halliburton, Truman Capote, Orson Welles , Baron Philippe de Rothschild, Giuseppe Sinopoli, prinsesse Aspasia av Hellas, Aristoteles Onassis, Barbara Hutton, Peggy Guggenheim, Tareq Salahi, George Clooney, Mundys, Woody Allen, Joelle Verasammy og Alex Mackwood.

Foto: Vinmonopolet.no

Tre rosa viner for tre flotte dager å feire.

 

12581401
Castelmare Prosecco Rosé, Italia
Kr 179,90
Bestillingsutvalget

12637401
LIDO Prosecco Rosé Brut, Italia
Kr 154,90
Bestillingsutvalget

5800801
Canella Bellini, Italia
Kr 129,90
Bestillingsutvalget