Forbundsrepublikken Tyskland er et interessant land, med sine 80 millioner mennesker er det det nest mest folkerike landet etter Russland i Europa, men på 64. plass når det gjelder størrelse på land på verdensbasis. Når man snakker om produksjon av Riesling derimot kommer Tyskland på første plass, etterfulgt av Australia på andreplass og Frankrike på tredje.
Geografisk kan man dele Tyskland i fire soner, Alpene og Alpeforlandet i sør, de mellomtyske fjell- og sletteområdene kalt Mittelbirge og det nordtyske lavlandet i nord. De beste vinmarkene finner man i sør-vest og da helst ved elvene Mosel og Rhinen.
Vinproduksjon siden «tidenes morgen»
De har lang erfaring med vinmaking i Tyskland, faktisk har man funnet bevis for vitikultur for 2000 år siden i de vestlige regionene, særlig ved Trier hvor romerske soldater var utstasjonert rundt år 70. Keiser Probus regnes å være tysk vitikulturs far, han var romersk keiser på slutten av 200-tallet og anla visstnok vinstokker i Mosel. Men det er ikke før 100 år senere at man kan finne solid dokumentasjon på tysk vinmaking via Mosella (Mosel), en beretning av Ausonius av Bordeaux, hvor han forteller om de bratte vinmarkene ved Moselelven. Så kom Karl den store omkring år 800, han var også interessert i vin og utstedte lover når det gjaldt kvalitetsdruesorter, vindyrkere og vinhandelsmennene.
Kloster Eberbach
Du har kanskje hørt om, til og med drukket, vin fra Kloster Eberbach. Det var cisternemunker fra Burgund som grunnla klosteret i 1136, selv om klosteret fikk store skader under tredveårskrigen og måtte gjennom en omfattende rekonstruksjon så opplevde det stor økonomisk suksess 150-200 år etterpå. Etter andre verdenskrig var det den tyske stat som overtok eiendommen. De siste 150 årene har bygningene blitt brukt til forskjellige ting, fengsel og asylum for å nevne noen, men vinproduksjonen har fortsatt. Dette er kun historien til ett av mange kloster som kom på denne tiden og videreførte vinmakingstradisjonen.
På 60-tallet ble gode spätleser, «sen høst» solgt i samme prisnivå som 2.er Cru fra Bordeaux, Liebfraumilch som premier Cru fra Burgund, så gikk Tysklands vinrenome hardt i bakken…
Søte Rieslinger var noe 16-17 åringer drakk når de ikke likte øl.
Dette har heldigvis snudd de siste årene!
Tysklands vinregioner
Tyskland har 13 vinregioner, 11 av dem er lokalisert i sør-øst: Rheinhessen, Rheingau, Mosel, Pfalz, Baden, Franken, Württemberg, Nahe, Ahr, Mittelrhein og Hess. Bergstrasse, mens Saale-Unstrut og Sachsen ligger i det gamle Øst-Tyskland.
De 13 vinregionene er delt inn i 39 bereiche og 167 grosslage.
Hva med vinlovgivningen i Tyskland, er den så avansert?
Ja og nei (Den er forøvrig i endring etter 2011, men dette er det du antageligvis ser på dagens flasker). Vinlovgivningen er basert på modenhet av druer, altså sukkerinnholdet i druene ved innhøstning. Dette måles i Oechsle (mostvekt). Denne lovgivningen brukes kun i Tyskland, Østerrike og Luxemburg.
Vinene er delt i 8 kategorier (Sortert etter den beste);
- TBA (Trocken beerenauslese), en sjelden kategori med spesiell årgang.
- BA (Beerenauslese), håndplukkede druer ofte med botrytispreg.
- Auslese, spesielt utvalgte drueklaser med noe botrytispreg.
- Spätlese, høstes senere enn kabinett, mer fylde, konsentrasjon og alkohol.
- Kabinett, en lett og fruktig stil, kan være trocken eller halbtrocken.
- QbA / Qualitätswein, såkalt «vanlig» vin.
- Deutscher Landwein, lite brukt.
- Deutscher Wein, lite brukt.
1-5 går under QmP / Qualitätswein mit Prädikat (kvalitetsvin +) og dette er viner som må komme fra et Bereich (kommune) innen de 13 kvalitetsregionene, det finnes også Eiswein (druene må plukkes etter første frostnatt) og Feinherb (halvtørr eller halvsøt vin med en litt diffus klassefisering) blant de topp 3.
Nr. 6, QbA / Qualitätswein mit bestimmter Anbaugebiete, er den største kategorien, dette er vin fra en av Tysklands 13 kvalitetsregioner, de bruker ofte chaptalisering, tilsetting av sukker (ikke tillatt i kategori 1-5). 7 og 8 blir nesten ikke brukt lenger på grunn av meget begrenset produksjon.
Som beskrevet over er chaptalisering kun lov opp til Kabinett, men süssreserve (juice eller most fra vinproduksjonen) er lov å tilsette alle. Man har også lov til å balansere syrenivået med Kalsiumcarbonate.
Står det Weingut/Gütsabfullung på flasken betyr dette at vinen er tappet på vingården.
Så dette med flasker da, i Mosel er de grønne/blå og høye og slanke, i Rheingau brune og slanke mens i Franken har de noe som heter Bockbeutel som er en tykkladen flaske.
For at det hele skal bli enda mer forvirrende har vinmakerne i Tyskaland et eget forbund kalt VDP, her er 200 av de beste medlem og de har sitt eget system basert på Frankrike: VDP Grosse Lage (Grand Cru), VDP Erste Lage (Premier Cru), VDP Ortswein (Village), VDP Gutswein (Regional).
Ikke minst, det kan stå Classic på flasken du kjøper. Det betyr tørr vin fremstilt av druesorter som er typisk for området uten at de nødvendigvis er av bedre kvalitet enn de uten Classic på.
Står det Selection betyr dette at det skal være god kvalitet, man har krav til utbytte av druer, manuell innhøsting, alkoholprosent samt en blindsmaking før de kan slippes på markedet.
Hvis det hele ble for tungt å lese så vil jeg anbefale å hoppe rett til smaking av de fantastiske vinene Tyskland har å tilby, gode produsenter verd å sjekke ut er: Kloster Eberbach, Markus Molitor, Weingut Leitz, Weingut von Winning, Reichsrat von Buhl, Weingut Egon Müller, Ernst Loosen, Carl von Schubert, Weingut Weil, Weingut Keller, for å nevne noen. Eller spør de kunnskapsrike ansatte på vinmonopolet, de kan ofte hjelpe deg hvis du har ulike smakspreferanser på sødme, syre osv. Og kan tilpasse vinene etter ditt ønske.