Her er noen av vinmarkene til Compania Vinicola del Norte España, også kalt Cune. Foto: Cune

Varmende viner til påskelammet

De er blitt liggende i en prismessig bakevje, noen av disse spanske rødvinene. Rioja også. Så heldig for oss. Her er det mye kvalitet for middels med penger i en verden der det meste av priser går til himmels.

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Ukens viner:

  • Cune Gran Reserva 2017, Rioja, Spania
  • Museum Real Reserva 2019, Castilla y León, Spania

190 kroner for en god Reserva. 250 kroner for en god Gran Reserva. Tallene her sier vel sitt. Spesielt når vi har å gjøre med velrenommerte Cune. Joda, jeg pleier å sveipe innom dette Rioja-selskapet en gang om året. Det er fordi jeg mener de greier å kombinere noe tradisjonelt og godt spansk med mer enn et hint av Bordeaux. Østside-Bordeaux. Den litt varmere Bordeaux-stilen. Tradisjonelt har det jo også vært en del påvirkning nordfra til Rioja nettopp fra denne franske vinregionen.

Cune, eller CVNE – Compania Vinicola del Norte España – er kjent som et av de beste vinfirmaene i Rioja og inkluderer merker som Imperial og Viña Real. Nå har vi fått et årgangsbytte siden sist, til 2017. Det er for så vidt godt nytt, all den tid litt yngre dråper også gir større friskhet og mindre kanel- og støvfølelse, for å si det litt brutalt. Med tiden er det blitt mindre av dette i Rioja-vinene, heldig er det. Men i denne 2017-versjonen som nå foreligger, får vi fortsatt dette litt varme og kjøttaktige og pent krydrede preget som vi forventer. Ikke så mye inntørket frukt som før. Veldig grei vin både til påskelammet og til litt peiskos i snøstormen. Men du må på mer enn én måte like den spanske stilen.

Museum Real Reserva 2019 er nykommer i basisutvalget i Vinmonopolets marsslipp. Her er det enda mer av Spania, altså fat, varm og mørk frukt. Relativt høy alkohol, også. Men tanninene i underkant holder på en måte denne alkoholen litt i sjakk. Det kan nesten minne litt om en Nebbiolo fra Piemonte som i Barolo-skikkelse gjerne har 14,5 volumprosent uten at det egentlig blir noen alkoholsviing ut av det. Men den er litt barsk og er nok best som matfølge. Kjøttgryter, grillmat og påskelam er bruksområdene her. Vinen kommer fra det omfattende vinområdet Castilla y León og med underområdet Cigales som opphav.

Her er noen av vinmarkene til Compania Vinicola del Norte España, også kalt Cune. Foto: Cune

2069401 Museum Real Reserva 2019
Castilla y león, Spania

189,90 kr (basis)
85 poeng (terningkast 5)

Mørk, ganske fatpreget Reserva, med masse konsentrasjon og smakstrøkk, tanniner er der, men dempet under et lass av mørk frukt. Passer til: Lam og sau, storfe, and.
Haugen-Gruppen AS

Her er noen av vinmarkene til Compania Vinicola del Norte España, også kalt Cune. Foto: Cune

9419701
Cune Gran Reserva 2017
Rioja, Spania
250,– kr (basis )
87 poeng (terningkast 6)

Litt østside Bordeaux-aktig i stilen med noe utviklet, fast, edel fruktighet, med treverk, te, mørke plommer. Litt varmt kjøtt også. Litt rosiner også. Bra til vilt også. Strålende kjøp. Passer til: Småvilt og fugl, storvilt, lam, svinekjøtt, lam og sau.
Good Beverage AS