Vega Sicilia – På topp siden 1864

Del på Facebook

Pablo Álvares Mezquìriz, CEO hos Vega Sicilia, sitter ved min venstre side og forteller ivrig om hvor viktig det er at druene er ”modne” før man lager vin. Og da snakker vi ikke om at de har oppnådd rett sukkernivå i forhold til syre, men at vinstokkene er minst 11 år gamle før druene brukes i produsentens viner.

Vega Sicilia ble som sagt etablert i 1864, og de har hatt flere eiere opp gjennom årene, i dag er det familien Álvares Mezquìriz som står ved roret. De tok over eiendommen i 1982 og har siden grunnlagt grupperingen Tempos Vega Sicilia, som i dag har 5 vinhus under seg. I tillegg til godt etablerte Vega Sicilia ble i 1991 prosjektet Alion satt i gang. Dette er også et Ribera del Duero-vineri, det skal dog understrekes at dette ikke er noen annenvin til verken Vega Sicilias Valbuena 5° eller Único. Dette er en egen vin med en helt egen identitet.

Deretter søkte de utenfor landegrensene og havnet i Ungarn hvor de etablerte Oremus i Tokaj, kun få år etter kommunismens fall. Oremus ble den første Tokaj-produsenten som laget tørre hvitviner i regionen i tillegg til de allerede verdenskjente søte vinene. De edelsøte vinene fra regionen lages av druer som er angrepet av edelråte hvor vannet i druen fordamper og man sitter igjen med en ekstremt konsentrert druemost når man presser de små innskrumpede druene. Innhøstningen av disse foregår for hånd over en lang periode og Tokaj er en av de vinregionene i verden hvor innhøstningen tar lengst tid. De begynner før alle andre land med innhøstning av de friske modne druene og er ferdige langt etter med de siste råteangrepne druene.

2001 var året da det ble besluttet å sette i gang et prosjekt i nabo-regionen Toro på ren Tempranillo. Pintia er en eksklusiv vin som faktisk finnes i basis-utvalget hos Vinmonopolet, en av de bestselgende vinene over 400 kroner. Også Rioja skulle få oppmerksomhet fra Vega Sicilia. Denne gangen i samarbeid med Benjamin de Rothschild. Vineriet Macán er supermoderne og er bygget i en naturlig skråning slik at produksjonen følger tyngdekraften, og måler 13 meter fordelt på fire etasjer.

Vega-Sicilia er for mange kronen på verket og deres to viner: Valbuena 5° og Único er ikoniske verden over. Igjen så telles ikke Valbuena som andrevinen, den er en kategori for seg. Hovedbestanddelen er tinto fino (tempranillo) med varierende tilskudd av merlot avhengig av årgangen. Den lagres i 5 år på fat og flaske, derav navnet 5°. Único er Vega-Sicilias flaggskip og har i motsetning til Valbuena cabernet sauvignon som tilskudd til tinto fino og lagres i hele 9 år fordelt på fat og flaske før den slippes for salg. Druene til de to vinene hentes naturligvis også fra ulike vinmarker hvor det er forskjellige vekstbetingelser.

På toppen av kransekaken troner Vega Sicilias Único Reserva Especial. Dette er en vin uten årgang. En gammel spansk tradisjon som noen få andre produsenter også vedlikeholder hvor man blander de aller beste vinene fra topp årganger til man får en unik vin som favner dypere både i smak og aroma enn prestisjevinen alene.

Oremus Mandolás Tokaji Dry 2015
Tokaj, Ungarn, kr. 219,90 VP 9273701 (bu)
Tørr og frisk med toner av sitrus og mandler. God konsentrasjon i frukten og en ren, mineralsk finish.

Oremus Tokaji Azsu 6 Puttonyos 2005
Tokaj, Ungarn, kr. 619,90 (bu) (dessertvin)
Lette toner av gul tropisk frukt, ananas og mango med noe aprikoskompott. Nydelig syre som balanserer sødmen i vinen og gir en frisk avslutning.

Vega Sicilia Pintia 2012
Toro, Spania, kr 429,90. VP 4170601 (basis)
Intens og tett frukt som følger opp i munnen med mye mørke bær og frukter. Smaker også rikt av krydder, med konsentrert og lett sødmefull frukt. Avslutningen har faste, men avslepne tanniner.

Vega Sicilia Macán 2012
Rioja, Spania, kr. 599,90 VP 2178301 (bu)
Flott fruktig nese med konsentrerte aromaer av kirsebær, jordbær, moreller og hint av krydder. Frisk tanninbitt i avslutningen.

Vega Sicilia Alión 2013
Ribera del Duero, Spania, kr. 559,90 VP 4348501 (bu)
Friske, mørke frukter av solbær, plommer og mye kraftig kryddertoner. Rik frukt i munnen med noe tørre tanniner og lang ettersmak. Noe spicy finish.

Vega Sicilia Valbuena 5°
Ribera del Duero, Spania, kr. 999,90 VP 4348701 (bu)
Intense frukttoner med høy konsentrasjon og komplekse smaker av sorte og røde frukter og bær, krydder og tørkede urter. Lang, lett tørr finish med flott fruktsødme.

Vega Sicilia Único 2008
Ribera del Duero, Spania, kr. 2.399,90 VP 3187601 (bu) er tilgjengelig på Vinmonopolet.
Denne har jeg ikke smakt, men smakte 2007 og 2005. Se notater under.

Vega Sicilia Único 2007
Ikke tilgjengelig.
Rene friske frukt- og bærtoner mot solbær. Følger godt opp i munnen med fast tanninpreg og god lengde. En sann harmoni i følge med lam.

Vega Sicilia Único 200
kr. 2.599,90 tilgjengelig på Spesialbestilling. Kontakt importøren direkte for mer info.
Nesten kjøttfull i smaken. Mye bær- og fruktnoter, både mot jordbær, plommer og solbær. Avslepne tanniner, med en fantastisk lengde, konsentrasjon og kompleksitet. Avslutter med et lett preg av tobakk og lær.