Havet koker!

Det er skreisesong, og havet koker av gyteklar vandretorsk. I den anledning har styret i NVkF smakt over 100 viner...

Fotograf: Gunnar Sætr, Havforskningsinstituttet

Det er skreisesong, og havet koker av gyteklar vandretorsk. I den anledning har styret i NVkF smakt over 100 viner som vi presenterer i en rekke artikler. I andre del av vår vurdering av viner til skrei presenterer vi hvitviner til 200 kr og over, sammen med tips til måter å tilberede fisken på – og forslag til hva slags viner som kan passe til.

Skrei med gresskarpuré var en god kombo med chardonnayen des Rontets. Foto: Silje M. Meskestad

Du visste kanskje at skrei kommer av det norrøne ordet skrida, som betyr vandre eller gå? Fast i fisken bokstavelig talt, saftig og relativt mild som gir oss et hav av muligheter når det gjelder tilbehør. Hva slags vin som passer best i glasset? Ja, det kommer helt an på hvilket tilbehør du serverer til fisken.

Og hvis du syns rødvinen glimrer med sitt fravær, kan du lese våre vurderinger av rødvin til skrei i neste artikkel. Godt måltid!

Les også første del av vår vurdering av viner til skrei som presenterer hvitviner under 200 kr!

Ceviche

I Latin-Amerika har de tradisjon for å marinere fisken i lime, såkalt ceviche. I frysedisken hos Meny får du frosset skrei som passer ypperlig til ceviche. Den skjæres i terninger og marineres noen timer eller over natten i limesaft og limeskall. Vi serverte den med granateple, strimler av agurk og tilpasset med salt, pepper og litt olje.  

En syrerik rett krever en syrlig vin. Her kan vi anbefale en frisk og fruktig hvitvin med god syre, for eksempel en Riesling eller Alvarinho (uten vesentlig preg av fat eller gjærrester).

Ceviche med skrei. Foto: Benedicte Teigen Gude

To versjoner av pannestekt skrei

Pannesteking er en annen måte å tilberede skrei, og her har både stekingen og tilbehøret betydning for valg av vin. Å steke fisken i smør gir en karamellisert stekeskorpe som legger føringer for vinen, eller man kan steke fisken med skinn i nøytral olje.

Ertepure

Stek fisken i panne med godt smør. Da får den en karamellisert stekeskorpe. Dander stykkene på en tallerken med ertepure – og pynt med for eksempel stekt parmaskinke. En fryd for øye og for ganen!

Stekeskorpen krever litt modnere vin med lett fatpreg. Stekeskorpe og ertepure har litt sødme i seg, og krever en fyldig og frisk vin med god frukt og munnfølelse. En god Chardonnay fra et kjølig klima i Europa eller den nye vinverdenen, for eksempel Australia, er et godt tips! 

Skrei «Mediterranea»

Skrei Mediterranea. Foto: Jan Fredrik Tveten

Et annet forslag til tilberedning er å lage «Fersk-bacalao» eller Skrei «Mediterranea», som serveres med en olivensaus med kapers og tomat.

Oljen i sausen gjør at denne retten lett tåler litt fruktige viner. Albariño/Alvarinho står godt til med sin syrlige fruktighet. Hvite italienere fra Campania og sydover går også fint til; Falangina og Fiano de Avellino går meget bra. En Arneis fra Piemonte kan også fungere. Chardonnay fungerer såfremt man benytter sitron/zest i sausen.

Full oppskrift på Skrei «Mediterranea»

  • Som alltid er en god bot Skrei-loin per person passe. Gjerne med skinn på, da holder den seg godt sammen ved steking i panne. Salt skreien  med grovt salt og la ligge i en halvtimes tid.
  • I mellomtiden kan sausen forberedes: del en passende mengde oliven i to; gjerne gode, sorte, men grønne gir en «grønnere» smak på den ferdige retten. Eller miks de to. Bland dette sammen med  en litt mindre mengde kapers, godt avrent. Til sist en passe porsjon soltørket tomat. Om det er store tomatbiter er det fint å dele dem opp i litt mindre størrelse som står til olivenbitene. Varm disse tre ingrediensene forsiktig i en kjele med god olivenolje eller noe av oljen fra tomatene om de kom i olje. Til slukk kan man avslutte med noen dråper sitron og/eller litt julienne/zest av sitronskall. Gir en fin friskhet.
  • Tørk av fisken godt og legg den i varm panne i en nøytral olje. Stek godt på kjøttsiden til den får en fin brunfarge. Snu fisken og stek videre på skinnsiden; samme varme panne først, skru siden ned. Om fisken er veldig tykk, kan den ligge litt under lokk om nødvendig.
  • Olivensausen øses over og rundt, og server med ønsket tilbehør. Potetstappe er godt, eller ovnsstekte potetskiver.

Hvordan smakingen er gjennomført

Styret i Norske Vinklubbers Forbund inviterte importørene til å delta på en test av viner de vil anbefale til skrei. Dette resulterte i mottak av 109 vareprøver! Resultatene presenteres i en rekke artikler her på www.nvkf.no.

Hvite viner til 200 kr og over:

Las Palmeras Monterey County Chardonnay 2014
Produsent: Las Palmeras Vineyards
USA, California
Druer: Chardonnay 100%,

Bestillingsutvalget
Vmp.nr: 12075001
Pris kr. 200,-

Pen middels gul.
Kraftig varm sitrus.
Fyldig sitrus, varm, men pen syre. Middels kraftig.
Bra varmere Chardonnay. Balansert.
81 poeng

Importør: Miranda’s wines

 

Quintaluna de Ossian 2018
Produsent: Ossian Vides y Vinos
Spania, Castilla y León
Druer: Verdejo 100%,

Bestillingsutvalget
Vmp.nr: 10812701
Pris kr. 200,-
Vinen er testet med Ceviche og Ertepure

Lys gul vin med tydlig sitrus preg og grapefrukt-drevet avslutning
82 poeng

Importør: SALUD AS

 

Goisot Bourgogne Côtes d’Auxerre 2018 2018
Produsent: Domaine Goisot
Frankrike, Saint Bris
Druer: 100% Chardonay

Bestillingsutvalget
Vmp.nr: 11334401
Pris kr. 306,-

Gompedrops og hint av vanilje på nese. Smak av gule epler, svidd smør og litt karamell, og mineralsk. Vinen har en god lengde og intensitet. Den opplevdes litt ubalansert for seg selv, men stod godt til fisken.
85 poeng

Importør: Vininor

 

Laxas Bágoa do Miño Lágrima 2017
Produsent: Bod. As Laxas
Spania, Galicia
Druer: Albariño 100%,

Bestillingsutvalget
Vmp.nr: 9221701
Pris kr. 224,-
Vinen er testet med Ceviche og Ertepure

Strågul vin. Litt innstengt, modne aprikos og pære. Frisk avslutning.
85 poeng

Importør: CRIANZA AS

 

Walldorf Weissburgunder Trocken 2016
Produsent: Weingut Walldorf
Tyskland, Rheinhessen
Druer: Weissburgunder 100%,

Bestillingsutvalget
Vmp.nr: 7920001
Pris kr. 200,-

Klar, pen gul.
Dufter av varm sitron. Urter.
Krydret pen smak. Noe lette grønne epler. Lekkert bittert bitt.
Litt lav syre.Ellers pen vin.
Manglet litt «spenst» mot bacon på skrei.
85 poeng

Importør: Bonum Beverages AS 

 

Chorey-lès-Beaune les Confrelins 2015
Produsent: Arnoux & Fils
Frankrike, Burgund
Druer: Chardonnay 100%,

Bestillingsutvalget
Vmp.nr: 7775301
Pris kr. 295,-

Dufter av hyllebær, gule epler og noe smør. Fyldig munnfølelse, litt glatt, fin sødme. God lenge og fin til smørstekt skrei.
86 poeng

Importør: Vinhuset NoFra

 

O Luar Do Sil Godello Sobre Lias 2018
Produsent: Pago de los Capellanes
Spania, Galicia
Druer: Godello 100%,

Bestillingsutvalget
Vmp.nr: 11424301
Pris kr. 280,-
Vinen er testet med Ceviche og Ertepure

Lys gul vin med smak av sitrus og eple. Får fin kropp som følge av lagring på gjærrester.
86 poeng

Importør: CRIANZA AS

 

Leiner Handwerk Riesling Trocken 2019
Produsent: Jürgen Leiner
Tyskland, Pfalz
Druer: Riesling 100%,

Bestillingsutvalget
Vmp.nr: 1504101
Pris kr. 230,-

Gul.
Duft av skifer, sitrus og honningmelon.
Smak av melon, sitrus og grønne epler. En syrlig vin med litt sødme.
God lengde med en syrlig finish. Pass på nok syre i maten.
86 poeng

Importør: NON DOS

 

Ch. des Rontets Pouilly-Fuissé Clos Varambon 2018
Produsent: Ch. des Rontets
Frankrike, Burgund
Druer: Chardonnay 100%,

Bestillingsutvalget
Vmp.nr: 3914201
Pris kr. 390,-

Lett på duft, noe sitrus, smørblomst og aprikos.
Deilig inngang med fyldig og lett sødmeful frukt, fin syrlighet, sitter godt med søtsyrlig mineralsk utgang.
Beste kombinasjon med skrei+gresskarpurè.
87 poeng

Importør: AUTENTICO AS

 

Hochheimer Stielweg Riesling Alte Reben trocken 2019
Produsent: Künstler
Tyskland, Rheingau
Druer: Riesling 100%,

Bestillingsutvalget
Vmp.nr: 9675101
Pris kr. 228,-

Klar, pen gul.
Pen moden frukt. Eple, sitrus og fersken.
Rund, god, gul frukt; eple. Pen syre.
God lengde og balanse.
Gikk godt med pent flaket skrei uten for mye tilbehør
87 poeng

Importør: Record Vinimport

 

Leo Steen Pine Mountain Cloverdale Peak Chardonnay 2016
Produsent: Leo Steen Wines
USA, California
Druer: Chardonnay 100%,

Bestillingsutvalget
Vmp.nr: 12223201
Pris kr. 545,-
Vinen er testet med Ertepure/stekt parma og Hollandais

Gul farge.
Meget uttrykksfull vin med tydelig fatpreg og fedme.
Dufter honning, nøtter og syltet frukt.
88 poeng

Importør: Garage d’Or AS 

 

Am Schwarzen Herrgott Riesling trocken GG 2019
Produsent: Weingut Battenfeld-Spanier
Tyskland, Rheinhessen
Druer: Riesling 100%,

Bestillingsutvalget
Vmp.nr: 1727801
Pris kr. 490,-

Middels kraftig gul.
Gul og grønn frukt, noe varm sitrus.Urter.
Syrlig, pen, gul frukt; eple, sitrus. Pen syre og konsentrert smak.
Bra balansert vin. God lengde. Sitter godt i munnhulen.
88 poeng

Importør: Record Vinimport

 

Hochheim Hölle Riesling trocken GG 2019
Produsent: Weingut Künstler
Tyskland, Rheingau
Druer: Riesling 100%,

Bestillingsutvalget
Vmp.nr: 9674701
Pris kr. 390,-

Pen, klar og middels dyp gul.
Mye frukt, eple, aprikos, moden ananas.
Konsentrert moden frukt med bent urtebitt og bra syre.
Kraftig, balansert og lang smak. Full munnfølelse.
Flott vin til standard skrei med persillesmør
88 poeng

Importør: Record Vinimport

 

Fabien Coche Bourgogne Côte-d’Or Chardonnay 2018 2018
Produsent: Fabien Coche
Frankrike, Burgund
Druer: 100 % Chardonay

Bestillingsutvalget
Vmp.nr: 11582601
Pris kr. 355,-

Strågul. Mango, brødskorpe, lichi og sitron på nese. Smak av melon, gress og lime. Syrlig, og bra balanse. Fin intensitet og kompleksitet, og god lengde. Fin til skreien.
88 poeng

Importør: Vininor

 

Schloss Sommerhausen Stenbach Silvaner Erste Lage 2018
Produsent: Schloss Sommerhausen
Tyskland, Franken
Druer: 100% Silvaner

Bestillingsutvalget
Vmp.nr: 10944001
Pris kr. 236,-

Lys gul, klar, bitte små bobler ved åpning.
Varm gul frukt; sitrus.
Deilig gule epler, sitrus og pent urtete preg.
Balansert og deilig vin. Bra lengde.
Passet ganske fint til «Skrei Mediterraine»
88 poeng

Importør: Vinetum as

 

Furmint 2015
Produsent: Balla Geza
Arad Romania
Druer: Furmint 100%

Hvitvin

Bestillingsutvalget
Vmp.nr: 7717301
Pris kr. 202,-

Gyldengul utseende. Lukt av aprikoser og blomsterhonning. På smaken – eple og  moden pære med hint av røyk, lang avslutning med mineralske toner. Fantastisk sammen med skrei, slik at smakene i vin og mat komplimenterer hverandre. Harmonisk og balansert smak
88 poeng

Importør: Aparte Vin as

 

Francois de Nicolay Côte de Beaune La Grande Chatelaine Blanc 2018
Produsent: Francois de Nicolay
Frankrike, Burgund
Druer: Chardonnay 100%,

Bestillingsutvalget
Vmp.nr: 12334501
Pris kr. 400,-
Vinen er testet med Ertepure/stekt parma og Hollandais

Gulgrønn farge, tydelig fataromaer som nøtter og toast balanserer flott med deilig, frisk frukt. Lang og god finish.
89 poeng

Importør: Garage d’Or AS

 

Penfolds Bin 311 Chardonnay 2018
Produsent: Penfolds
Australia, South E. Australia
Druer: Chardonnay 100%,

Bestillingsutvalget
Vmp.nr: 9678601
Pris kr. 280,-
Vinen er testet med Ertepure/stekt parma og Hollandais

Gulgrønn farge. Fin frukt med tydelig eikepreg og lett fedme. Fin lengde.
89 poeng

Importør: Treasury Wine Estates

 

Zeltinger Sonnenuhr Riesling Auslese** Tørr 2018
Produsent: Weingut Markus Molitor
Tyskland, Mosel
Druer: 100% Riesling

Bestillingsutvalget
Vmp.nr: 11839001
Pris kr. 430,-

Middels gul. Klar.
Varm og pen gul frukt. Moden eple, blomst og tropisk frukt.
Fyldig og moden frukt. Pent balansert, med kraftig smak og god syre.
Balansert og lang vin med veldig fin struktur.
Denne vinen tåler skrei med kraftig tilbehør
90 poeng

Importør: Record Vinimport

 

Louis Jadot Bouzeron 2018
Produsent: Maison Louis Jadot
Frankrike, Burgund
Druer: Aligoté 100%,

Bestillingsutvalget
Vmp.nr: 12502501
Pris kr. 216,-

Pen klar gul.
God duft av gul, moden frukt – drue!
Sitrus og drue. Kjølig, balansert frukt.
Middels lang, balansert vin.
Gikk greit til «Skrei Mediterraine»
90 poeng

Importør: Signature Wines

 

13 the lucky number
Wineandbarrels_june_del_2