Hurra for Chardonnay!

Neste uke feirer vi den internasjonale Chardonnay-dagen, som i år er den 27. mai. Hurra! En av verdens mest kjente...

Neste uke feirer vi den internasjonale Chardonnay-dagen, som i år er den 27. mai. Hurra!

En av verdens mest kjente vindruer. Stammer fra Burgund, men plantes over hele verden. Trives i en rekke klima. Druen er ganske nøytral og Chardonnay-basert vin bærer derfor preg av både hvor den dyrkes og ikke minst vinmakerens valg. I kjølige klima, som for eksempel, Chablis produseres slanke, friske viner med kjennetegn som sitrus og grønt eple, mens vi på den andre siden av jorden, for eksempel i Australia, finner Chardonnay med vesentlig mer eik, steinfrukter og tropiske frukter. Det er ikke uvanlig å se Chardonnay blandet med andre druer, men når vi snakker om kvalitetsvin opptrer Chardonnay stort sett alltid alene.

Smakstest

I anledning den internasjonale Chardonnay-dagen har vi testet Penfolds Bin 311 fra 2018. Vinen ble produsert første gang i 1959 og er en blend av druer fra tre forskjellige områder i Australia – Tasmania, Tumbarumba og Adelaide Hills. Strågul farge. Vi gjenkjenner eple, sitrus, fersken, gule plommer, et hint av ananas og banan, gule kirsebær. Vi finner også smørmalt og krem, nøtter og vanilje. En kompleks vin med god munnfølelse. En frisk og relativt lang avslutning preget av modne gule bær og frukter.

Fun facts:

  • Visste du at – i følge solera.no – var Chardonnay navnet på en landsby som eksisterte i Burgund for flere millioner år siden?
  • Visste du at Penfolds er en av de eldste vingårdene i Australia, etablert i 1844?