Vi hyller Tempranillo-druen med to viner fra svært gamle vinranker

I dag er det den internasjonale Tempranillo-dagen – Spanias rødvindrue nr 1. I den anledning har vi testet to viner...

12. november er den internasjonale Tempranillo-dagen. Her to Tempranillo-baserte viner fra Dominio de Atauta. Foto: Benedicte Teigen Gude

I dag er det den internasjonale Tempranillo-dagen – Spanias rødvindrue nr 1. I den anledning har vi testet to viner fra Ribera del Duero i Spania

Først ut er den unge vinen Viridiana fra 2018, produsert av Dominio de Atauta. 100% Tempranillo – eller Tinto Fino som druen kalles i Ribera del Duero – og tre korte måneder på franske eikefat (maks 25 % nye). Druene høstes fra vinranker som er 60-80 år gamle og med andre ord druer med høy kvalitet. Dyp rubinrød. Når vi stikker nesen ned i glasset oser det av skogsbæryoghurt blandet med krydder. Gjæret på ståltanker og kort tid på fat gir vinen god fruktintensitet. En easy drinking-vin, passe leskende med smak av røde bær, hint av lakris og vanilje som sammen med alkoholnivået bidrar med deilig sødme og fylde. Mye vin for 190 kroner. Vi testet denne til lett tapas, og synes det var en innertier.

Foto: Benedicte Teigen Gude

Den andre vinen – Parada de Atauta fra 2016, også denne produsert av Dominio de Atauta – er et hopp opp i pris til 279,90 kroner, men også i smaksintensitet. Konsentrert og kompleks smak av mørke bær, bjørnebær, mørk sjokolade (mocca) og intens duft av lakris og et lite hint av fioler. Modne, integrerte tanniner, som bidrar til en lett tørr finish som balanseres av god munnfølelse og deilig sødme. Vinen har fått 12 måneder på franske eikefat, hvor av 50 % nye fat, så i denne vinen er aromaene fra fatene mer fremtredende. Druematerialet er fra vinranker som stammer fra før pylloxera rammet Europa, og vinrankene er mellom 120-140 år gamle. Det i seg selv gjør denne vinen unik. Smaksrik og tilgjengelig stil som nok vil passe fint til både risotto, hvitt og rødt kjøtt og pasta.

Vinene er mottatt av Gourmet Wines AS.