Tror du at tysk vin bare handler om Riesling? Tro om igjen!

I europeisk sammenheng ligger tysk produksjon langt bak de tre store Italia, Frankrike og Spania i betydning volum, men de...

Vi hyller Sauvignon Blanc med to tilfeldige valgte vin fra vårt lokale Vinmonopol i Hemsedal.

Bree Chardonnay

I europeisk sammenheng ligger tysk produksjon langt bak de tre store Italia, Frankrike og Spania i betydning volum, men de kan spore sin vinhistorie to tusen år tilbake i tid,

da romerne koloniserte Mosel-dalen. Mange forbinder tysk vin med druen Riesling. Dersom du er en av dem, kan det være interessant med en liten oppdatering. Riesling er definitivt størst, men det dyrkes også over 100 andre druesorter i Tyskland. 67 % av druene er hvite, og det er Riesling og Müller-Thurgau som dominerer. Og på rød side er det Pinot Noir og Dornfeld som topper statistikken. Dersom du ønsker å dykke ned i tysk vin, kan vi anbefalen nettsiden Wines of Germany!

Vi har testet to eksempler på rimeligere vin fra Tyskland som ikke er Riesling:

Begge to tilhører Bree-serien til Peter Mertes, en familiedrevet vingård som ble etablert i 1924. Bree Chardonnay til 127,90 kr er en halvtørr vin som dufter og smaker av stikkelsbær, fersken og honningmelon. Bree rosé koster 129,90 kr og er laget på Pinot Noir. Også denne er halvtørr med tydelig duft og smak av bringbær, modne jorbær og rips.

Bree rosé

Fun fact:

  • Visste du at det tyske navnet på Pinot Noir er Spätburgunder og skyldes at druen modner sent (spät) og opprinnelig kommer fra Burgund i Frankrike, altså en sen-Burgunder?
  • Visst du at Tyskland faktisk er den tredje største produseten av Pinot Noir i verden?

Vinene er mottatt Ekjord.