Chief winemaker i Familia Torres Josep Sabarich presenterte fem unike viner. Foto: Benedicte Teigen Gude
Ja, jeg synes faktisk det er urettferdig når man leser om fantastiske vinopplevelser, men vinene er så og si umulig å få tak i. Enten fordi de er eldgamle eller det kommer få eksemplarer til Norge og man attpåtil må ligge ute i mange dager for å ha sjans til å få klorne i de edle dråpene. Samtidig er det vanskelig å takke nei når man først får anledning til å smake en sjelden vare. Jeg gjør meg to refleksjoner etter en slik smaksopplevelse. Men først noen ord om ukens smaking.
Denne gangen var det Miquel Torres fra Familia Torres, etablert i 1870, som inviterte på en smaking av fem unike viner presenter av deres chief winemaker Josep Sabarich – Milmanda (2018), Mas La Plana (2017), Reserva Real (2017), Grans Muralles (2017) og Mas de la Rosa (2018).
Dette var en flight med fem viner av ypperste klasse. Her er det ikke spart på noe. Vi snakker høyeste kvalitet på druene, perfeksjon i produksjonsprosessen. Dette resulterer i komplekse viner med mange lag av dufter og smaker, velbalanserte med lang finish med perfekt balanse og harmoni mellom frukt, syre, tannin og sødme. Her trengs ingen mat. Dette er viner som fortjener tilstedeværelse uten forstyrrelse. I følge Torres er disse vinene straks på vei ut i verden, men det kommer ikke mange av dem vår vei. Bare seks eksemplarer av toppvinen Mas de la Rosa, som er produsert på Cariñena og Garnacha fra vinstokker som ble plantet i 1939-40, kommer til Norge. Og prislappen blir 2 895 kr. Vinene blir tilgjengelig i Tilleggsutvalget 3. desember.
Man griper sjansen når den byr seg til å være med på fantastiske vinopplevelser, selv om vinene er så og si umulig å få tak i. Foto: Benedicte Teigen Gude
Jeg har også veldig sans for vinbønder som gjør sitt ytterste for å bevare utrydningstruede druer. I ukens flight er Grans Muralles et godt eksempel på det. Familien Torres har lykkes med å forhindre at to unike spanske druer – Querol og Garró – ikke er gått inn i historiebøkene. Querol er en drue uten stein, så den bidrar med mer farge enn tannin, mens Garró gir vinen et rustikt preg. Dette vitner om passion og dedikasjon til vinfaget langt ut over det å produsere vin.