Vi feirer Rieslingens 586-årsdag

Riesling kommer i mange varianter fra knusktørr, frisk og syrlig vin til saftige, honningpregede dessertviner. Lang holdbarhet, lav på alkohol,...

Gratulerer med dagen, Riesling ?? 586 år fortjener en skål! Foto: Benedicte Teigen Gude

Riesling kommer i mange varianter fra knusktørr, frisk og syrlig vin til saftige, honningpregede dessertviner. Lang holdbarhet, lav på alkohol, og en fantastisk matvin. 13. mars 2021 kunne vi feire Rieslingens 586-årsdag! 

Smaksprøver fra Rieslingens vugge

Vi kommer naturligvis ikke utenom Tyskland – Rieslingens vugge – som er ideelt for druedyrking. Der kjølige klima gir lang modning som resulterer i rike aromaer og god balanse mellom frukt, syre og sødme. Det er totalt 13 vinregioner i Tyskland og det produseres kvalitets-Riesling i Mosel-Saar-Ruwer, Pfalz, Rheingau, Rheinhessen og Nahe.

Sverger du til bag-in-box, kan vi anbefale K.H. Schneiders In the mood for Riesling Trocken fra Nahe. Klar gul farge. Klassisk Riesling-duft preget av eple, sitron, petroleum, hint av mandel og steinfrukt. Tørr vin med tydelig sitrusfrukt på smak og ung, frisk finish.

En annen vin fra samme region med noe tydeligere restsødme er Joh. Bapt Schäfer Riesling Trocken. En klar gul vin som oser av  epler, sitrus  og petroleum. Lik på smak med ananas og saftig fersken. Fruktig, og sødmeful.

Schmetterling har også to Rieslinger fra Nahe. Begge er lyse i fargen. Mens Riesling Trocken er tørrere, har tydeligere preg av sitrusfrukter, men frisk, fruktig ettersmak, har Riesling tydeligere restsødme med smak av modne gule epler, plommer og modne sitrusfrukt. Lang, rundere ettersmak.

Philipp Kuhn Riesling Trocken Tradition 2018 fra Pfalz i Tyskland passer godt til sjømat med sin intense duft av modent gult eple, krem og petroleum. God munnfølelse, frisk smak balanserer deilig fersk frukt.

Kein Name Trocken Riesling fra Rheinhessen. Nesten fargeløs, men med god aromatisk duft av sitrus, litt umoden fersken, hylleblomst, asparges og svakt hint av petroleum. Frisk, syrlig avslutning.

En utlending

I testpanelet for dagens bursdagsbarn, har vi tatt frem en vin fra Washington State, som har produsert Riesling siden 1960-tallet. Kung Fu Girl Riesling produsert av Charles Smith. Aromatisk duft av modne fersken, gule plommer, gule epler og et hint av voks. Fruktig, frisk smak av gule epler og sitrus. God fylde og finish.  En innertier til asiatisk mat!

Smaksbombe til dessert

Vil du ha en fantastisk smaksbombe til dessert, prøv en pasjonsfrukt macron fra Pascal konditori sammen med en Auslese (altså en vin som er laget av godt modne og sent høstede druer). WOW!

Vinene er levert av Altia Norge, Winemood, Best Buys International AS, Gorumet Wines AS, Ekjord AS, og Tysk Vin.