Vi hyller Sauvignon Blanc med to tilfeldige valgte vin fra vårt lokale Vinmonopol i Hemsedal.
I dag hyller vi en av de mest plantede druene i verden, nemlig Sauvignon Blanc. Hurra! 7. mai er den internasjonale dagen for denne druen.
Dersom du ønsker å lære deg å smake vin blindt, er kanskje dette den aller enkleste druen å starte med, fordi den er relativt lett gjenkjennelige på duft og smak. Stort sett aromatisk med høy syre. Sjelden fyldig, men snarere slank og frisk – og stort sett alltid tørr.
Smak og duft varier noe med hvor i verden druen dyrkes. Og druen, som skyter knopper relativt sent og modner tidlig, trives aller best i solrike, men relativt kjølige klima.
Typiske kjennetegn er stikkelsbær, sitrus, fersken, nesle og asparges i kjøligere klima. Kanskje med en anelse liljekonval og gress i for eksempel Loire i Frankrike, der druen er mer kjent under de to stedsbetegnelsene Sancerre eller Pouilly Fume.
På New Zealand får druen tydeligere preg av steinfrukter og ikke minst tropiske frukter som melon, litchi og pasjonsfrukt.
Druen dyrkes også med hell i Chile, Brasil, Australia, Sør-Afrika og nord i Italia og i USA. På tross av at produsentene normalt ønsker å fremheve druens aromatiske egenskaper, finnes det et par unntak: I USA er det ikke uvanlig å gi vin produsert på Sauvignon Blanc druen en omgang på eikefat og på etiketten finner du da Fume Blanc. Tilsvarende er vinen basert på denne druen fra Pessac-Léognan i Bordeaux, der den ofte også blandes med Semillon, mer kompleks og med et tydeligere nøtte- og eikepreg. Og vin som får en runde på eikefat, som de hvite Bordeaux-vinene, har også lengre holdbarhet enn tilsvarende fra for eksempel Loire eller Marlborough på New Zealand.
Vi må ikke glemme at Sauvignon Blanc også kan brukes til produksjon av søte dessertviner, for eksempel i Bordeaux, også kjent som Sauternes.
Sauvignon Blanc passer perfekt til vårens ferske asparges.
Vinen på denne druen passer ypperlig på terrassen en sommerkveld eller til fisk med en smør- eller urtesaus. De letteste variantene er fine følgesvenner til reker, men skal du servere skalldyr med mer smak, for eksempel krabbe, vil jeg foreslå en mer kompleks versjon. Og ikke glem Sauternes til dessert, for eksempel til blåost. Eller rett og slett bare alene som en deilig avslutning på et godt måltid!
Sauvignon Blanc er for øvrig en klassiker til fersk asparges som du finner i butikken akkurat nå.
Det er mange muligheter for å virkelig lære denne druen å kjenne:
Del gjerne smaketips med oss på info@nvkf.no. Vi vet at medlemmene våre gjerne vil høre hva din vinklubb har smakt og få tips til vin og smakinger!
I anledning dagen har vi smakt to forskjellige viner. Tilfeldig valgt på vårt lokale Vinmonopol i Hemsedal.
Sauvignon Blanc 2020 fra Matua til 139,90kr: Lys gul, med et hint av grønt. Sval duft av nesle, aspagues og nesle. Frisk smak preget av sitrus og stikkelsbær. Slank vin med syrlig, frisk avslutning preget av sitrus og nesle. Ingenting å legge i kjelleren, men drikkes nå.
Jean Pabiot Domaine des Fines Caillottes Pouilly-Fumé 2019 til 231,90kr: Lys sitrongul. Dufter av eple og sitrus og mer sødmefulle, tropiske frukter. Fyldigere og mer kompleks munnfølelse sammenlignet med vinen fra Matua preget av de samme duftene vi fant på nesen. Relativt lang ettersmak der frukt balanserer elegant med god syre som gir vinen deilig fruktig friskhet. Absolutt drikkeklar, men tåler et par år i kjelleren.