Vicchiomaggio ligger på en bakketopp omsluttet av vinranker. foto ©️ Vicchiomaggio
Federico Matta begynte sitt vinimport-imperium i London i 1921 og firmaet, FS Matta Ltd, ble den største importør av Italienske viner i England, noe som i 1964 gjorde det mulig for Federico å kjøpe Castello Vicchiomaggio.
Hans sønn, John Matta som i dag leder familiedriften, startet sin karriere i selskapet i 1970 etter å ha gjennomført studier ved Scuola Enologica di Alba i Piemonte. John startet tidlig å replante flere av vinmarkene, noe som har gitt et kvalitetsløft til vinproduksjonen og blant annet har ført til at han har fått prisen som beste vinmaker i Italia i 1997, 2002, 2005 og 2010!
Castello Vicchiomaggio ble gjenoppbygget på en etruskisk festning i år 956 den gang da slottet het «Vicchio dei Longobardi». I dag er slottet et historisk monument i regionen og ligger på en høyde 300 meter over havet, en 50 minutters kjøretur rett sør for Firenze, midt i hjertet av vindistriktet Chianti Classico. De har i dag 34 hektar vinmarker hvorav 24 hektar er i Chianti Classico med en totalproduksjon på rundt 350 000 flasker per år. 90% av druene de dyrker er Sangiovese mens resten er Merlot og Cabernet Sauvignon. Merlot brukes stort sett til Super Toscanere som Ripa delle More og FSM (Federico Secondo Matta) mens i noen av Chianti Classico vinene brukes det av og til en blend av Sangiovese og en av de andre to druetypene. Agostino Petri Chianti Classico Riserva er for eksempel en blend av 90% Sangiovese og 10% Cabernet Sauvignon.
De siste to årene jobber de med prosjektet VIVA som tar sikte på å forbedre bærekrafts-ytelsen på vingårdene gjennom analyse av luft, vann, vinmark og territorier. Prosjektet er fremmet av det italienske miljødepartement siden 2011 og Vicchiomaggio forventer å motta sin endelige godkjenningen i april i år.
fakta
– 75% av produksjonen eksporteres hovedsakelig til USA, Storbritannia, Sveits, Norge, Østerrike og Nederland
– de siste årene er det spesielt 2003, 2004, 2010, 2015, 2016, 2017 og 2018 som alle står frem som flotte årganger
– de eldste vinstokkene er i dag omtrent 35 år gamle
vinifikasjon
Agostino Petri er fra gårdens egne marker på 220-265 meter og utbyttet er veldig lavt, omtrent 45hl per hektar. Druene til denne 2017 årgangen er 90% Sangiovese og 10% Cabernet Sauvignon som er håndplukket og gjæret i 15 dager på 5000 liters ståltanker. Vinen modnes først i 7 måneder på 225 liters brukte franske barrique fat, deretter 11 måneder på større 2500 liters eikefat og til slutt 4-6 måneder på flaske før salg.
smaksnotater
Agostino Petri er en mørk og tett vin med behagelige smaker av bjørnebær, blåbær, kirsebær og modne plommer. Den har et godt syrespill og et deilig raspende tanninsk bitt med en tørr utgang. Noe varme fra alkoholen. Servèr den temperert til 16º C og prøv den til påskelammet, nam! Lufte minst 2 timer på karaffel for å fullt utbytte av potensialet. Legg gjerne bort noen flasker av denne i kjelleren for å kunne nyte den i 10+ år fremover.