Foto: Benedicte Teigen Gude

Vin fra år 2 557. Går det ikke, sier du?

Del på Facebook

Joda, det går selvfølgelig. Det avhenger bare av hvilken kalender du legger til grunn. I Thailand bruker de den buddhistiske kalenderen og da tilsvarer 2557 årgang 2014 i henhold til vår gregorianske kalender.

Vi har testet seks viner fra Moonsoon Valley, som importeres av Grossist Voss. En tommelfingerregel når man skal teste mat og vin er å teste vinen til lokal mat. For å yte mest mulig rettferdighet til vinene, laget vi en gul og en grønn curry med kylling og vi gjorde vårt beste for å fremkalle bilder av tidligere reiser til Thailand.

Begge rettene har syre fra lime som balanseres med sødme fra kokosmelk og litt sting fra karri og chili. Til spicy mat kan det være lurt å styre unna bobler, som har en tendens til å fremheve krydder. Tanninrike rødviner blir fort for dominerende og personlig synes vi lett avkjølte røde gir vinen litt ekstra friskhet som kler spicy mat godt.

Moonsoon Valley ble etablert i 2001 av Chalerm Yoovidhya, som hadde en visjon om å etablere en vinkultur i Thailand, som ligger på 13 breddegrad. De aller fleste vinproduserende land ligger mellom 30-50 breddegrad. Det betyr at det er varmt klima. I tillegg er det en god del fuktighet i Thailand. Verken høy luftfuktighet eller overdreven varme er ideelt for produksjon av vin. Chalerm Yoovidhya fant derfor vinmarker nær badebyen Hua Hin, som ligger langs kysten, og har både bris fra havet og litt kjøligere snittemperaturer.

Foto: Benedicte Teigen Gude

Først ut i test var Moonsoon Valley Shiraz Rose fra 2015 (Kr 224,00). Thailands første forsøk på å lage en rosé på Shiraz. Lakserosa på farge med duft av røde bær og tropisk frukt. På smak fant vi saftige rips og tyttebær. Ettersmak var relativt kort. Vinen smakte godt til grønn curry.

Deretter fulgte Moonsoon Valley Blended Rosé fra 2013 (Kr 167,10), basert på Colombard, Chenin Blanc og Shiraz. En rosa vin med tydelig oransjefarge. Den dufter av røde bær med et hint av mango, bakt appelsin og sherry eller romrosin. Vinen domineres av frukt og mangler friskhet for å nå helt opp.

Deretter testet vi Moonsoon Valley Blended White 2014 (Kr 167,60) laget på blant annet Colombard og Chenin Blanc, og Moonsoon Valley Colombard 2015 (Kr 223,80). Den første dufter og smaker av gule epler, moden honningmelon med et hint av tropisk frukt som mango og banan. En lett og frisk hvitvin. Den neste fremstår som litt kraftigere med gule plommer og eple, sitrus, pasjonsfrukt og lime. God syre og frisk avslutning.

Vi avsluttet med to røde. Monsoon Valley Blended Red 2014 (Kr 166,60) er produsert på Shiraz blandet med andre røde druer, blant annet den lokale druen pokdum. Den dufter av søte plommer, saftige kirsebær og lær. En middels fyldig vin som fremstår litt tynn til maten, og passer best til den gule curryen. Vi avsluttet testen med Monsoon Valley Shiraz fra 2014 (Kr 223,40). En mursteinsrød vin med et hint av bruntoner. Dufter av kirsebær, bjørnebær, plommer, svisker, dadler, cedertre og lær. Balanserte tanniner. Litt kort på ettersmak.

Vår test av vin fra Thailand viser nok at det er mye å hente på kvalitet, men det spørs om forutsetningene i klima gjør at Thailand kommer til å komme helt opp i verdensklasse. Men vi kan anbefale en av de hvite vinene til curry – definitivt best i vår test.