Den nye boksevinen fra området rundt Ch.Neuf-du-Pape. De karakteristiske rullestenene som særtegner dette området, pynter toppen av boksen. Foto: Geir Salvesen

Viner som går til alt

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Det er stort sett slutt på den tiden da bokseviner nesten konsekvent var mindreverdige dråper. Her er det en med skikkelig smakstrøkk og bløte tanniner. Fra Rhône-dalen. Den kan du drikke til det meste.

Kjøttkaker med tyttebærsyltetøy og ertestuing? Pasta og pizza? Lammelår? Grillmat? Krydret asiatisk mat? Det er bare noen av bruksområdene for de bløte variantene av Rhône-viner. Slik som ukens vin fra Domaine Roger Perrin. Perrin-familien har mange avgreninger og her er en av de litt mindre kjente. Men sentralt plassert like i utkanten av Châteauneuf-du-Pape. Ukens vin er en «Pape Light», nesten, men mangler strukturen og lengden – og fatpreget – til de mer forseggjorte variantene.

Mange av Châteauneuf-du-Pape-variantene blir veldig kraftige, med høy alkohol – 14,5 volumprosent er nokså vanlig. Men denne er velsignet med 13,5 prosent, noe som er merkbart mindre.
Også navnet på vinen signaliserer at det er fruktigheten som skal frem her. Fruité, har den fått som tilleggsnavn.

For å få maksimalt ut av denne ultra-fruktige vinstilen, er det lurt å servere den en del avkjølt, rundt 14-15 grader. Til det meste av det du bruker rødviner til.

 

10362706 Dom. Roger Perrin Cotés du Rhône Fruité 2017 3 ltr Bag-in-Box
Rhône, Frankrike
Kr 495,-
Karakter: 5
82 poeng

Grenache er hoveddrivkraften i denne mørke, runde, bløte og absolutt smakfulle boksevinen, mørke, modne bær og plommer. Streif av fiol og blåplomme på duft. Dyp farge, silkete tanniner i bakkant. Passer til: Ost, fisk, lyst kjøtt, svinekjøtt, lam og sau, storfe, pizza / pasta, krydret/asiatisk/spicy, salat, bbq/grillmat. Bestillingsutvalget.

Arctic Wine Imports AS