Faustino gran reserva. Foto: vinmonopolet.no

Vinklubbtips – test kvalitetsforskjeller

Del på Facebook

Denne uken har et testpanel smakt på tre viner fra samme produsent, med tre forskjellige kvalitetsnivåer. Smaker de forskjell?

Vi har tatt turen til Spania, nærmere bestemt Rioja og Bodegas Faustino. Årsaken var enkel – de har 160 år med erfaring i å produsere vin og deres Faustino I er den mest omsatte Gran Reserva fra Rioja DOCa i verden og står for omlag 40 % av det globale salget. Det er solgt mer enn 75 millioner flasker av denne vinen de siste 50 årene og det må jo bety at de gjør noe riktig.

Vi har testet: Faustino 1 Gran Reserva fra 2009, Faustino Icon Edition Reserva Especial 2015 og Faustino Garnacha BiB.

Faustino gran reserva. Foto: vinmonopolet.no

Faustino I Gran Reserva – «renessanse» utbryter en av paneldeltakerne og viser til at han drakk en del Faustino for mange år siden, men nå setter denne opp igjen på handlelisten.

Vinen har en mer intens duft av modne, tørket frukt, balanserte, runde tanniner og en lang finish som balanserer frukt, syre og tanniner på en måte som gir en deilig, smakfull avslutning. Denne vinen har i motsetning til Faustino Icon ligget minimum 26 måneder på fat.

Faustino Icon Edition er en reserva-vin og altså et hakk ned på den spanske kvalitetsstigen. Mens Faustino I var fra 2009 og fått lang tid til å modne, er Faustino Icon Edition fra 2015. Vinen er umiddelbart mindre intens på nesen og trenger luft for virkelig å få frem nyansene i vinen. Flott munnfølelse også på denne med varme, mørke bær, mer preg av krydder sammenlignet med Faustino I. Denne vinen har ligget minimum 18 måneder på fat før den slippes på markedet. En av paneldeltakerne konkluderte med at «denne vokste på meg, men trenger en skikkelig runde med luft hvis den skal drikkes nå».

Faustino Garnacha minnet ved første sniff om en Pinot Noir, med tydelige innslag av jordbær og bringebær og noe som minnet om solbærsyltetøy. Konklusjonen fra paneldeltakerne var «fruktigere og saftigere enn de to andre», ikke så unaturlig siden vinen er laget for tidlig konsum.

Faustino gran reserva. Foto: vinmonopolet.no

For å avslutte med innledningsspørsmålet – «kjente vi forskjell?» – er svaret et rungende ja. Oppsummeringen fra paneldeltakerne var at det er gøy å smake flere vin fra samme produsent og tydelig kjenne på forskjell og diskutere hvorfor det er så store forskjeller. Det var litt overraskende at Faustino I er vesentlig billigere enn Faustino Icon ettersom det er et knepp opp i kvalitetsforskjell, samtidig lages det som sagt millioner av Faustino I sammenlignet med Faustino Icon som driver prisen på sistnevnte opp.

Vinene er mottatt av Altia Norway og er tilgjengelig på Vinmonopolet.