Brunnenhauschen markene. Foto: David Maurer

Wittmann Westhofener Riesling Trocken 2019

Del på Facebook

Jørn Broll

Jørn Broll

Filmfotografen Jørn Broll har drevet matbloggen MatogVinnett siden 2007.

Få produsenter i Tyskland lager i dag bedre tørre rieslinger i en konsentrert fruktig, syrlig og klar vinstil en Wittmann. Westhofener Riesling 1G imponerer fra første munnfull med en rik, men samtidig frisk og innsmigrende stil i superårgangen 2019. Det er ikke ofte de sitter som bra som her, det vil si det gjør de jo både titt og ofte når de kommer fra Wittmann.

Wittmann-familien har laget vin i Westhofen en 45 minutters kjøretur rett sør for Wiesbaden i den sydlige delen av Rheinhessen siden 1663. Etter 350 årganger og 15 generasjoner er det Phillip Wittmann som sammen med sin kone Eva (som også driver Ansgar Cluesserath) og hans foreldre, Günter og Elisabeth som driver gården Wittman. Her produserer de omtrent 150 000 viner i året på 30 hektar vinmarker som ble organisk sertifisert i 1990 og biodynamisk sertifisert i 2004. Vinene er ekstremt flotte, presise og lagringsvennlige som lages på tradisjonelt vis med sakte pressing (4-6 timer) og naturlig fermentering. Produksjonen består i dag hovedsakelig av 75 % Riesling, 20 % Pinot Blanc og Pinot Gris samt 5 % andre druesorter.

På de siste 15 årene har Phillip Wittmann tatt vinene herfra til nye høyder og har levert jevnt flotte viner i alle årganger og nå spesielt med 2019. Toppvinmarkene hos Wittmann er Morstein, Brunnenhäuschen, Kirchspiel og Aulerde, som alle ligger i Westhofen. I den mest renommerte marken, Morstein, eier Wittmann hele 4 hektar i den best beliggende delen som gir de mest steinete og mineralske vinene av de tre Grosses Gewächsene fra Wittmann. Noen av toppvinene, som Morstein GG og ikoniske La Borne, kommer herfra. Jeg fikk smake 2010-årgangen av Morstein på gården i 2017 som da viste flotte modne kvaliteter, men disse vinene har mest godt av å modnes i 8-10 år før de kan nytes med størst glede! Når det er sagt er dagens anbefaling svært åpen og drikker flott allerede nå, men også den vil utvikle seg flott i de neste 10 årene.

Fakta

  • noen gode årganger for tysk Riesling er 2001, 2005, 2007, 2009, 2011, 2015 og nå 2019.
  • VDP Erste lage (1G) (førsteklasses vinmarker med særegne egenskaper) kan sammenlignes med Premier Cru i Frankrike, og er kvalitetsmessig like under Grosses Gewächs.

Vinifikasjon

Druene til alle Wittmanns viner er håndplukket. Druene til Westhofener kommer fra Morstein- og Brunnenhäuschenmarkene, hvor jordsmonnet består av kalkrike jordarter. Druene knuses forsiktig og får 3-5 timers skallkontakt før de blir forsiktig presset og får naturlig gjæring på 2000L store eikefat. Eikefatene er hovedsakelig gamle fat som avgir svært lite eikepreg i vinen.

Smaksnotater

Brunnenhauschen markene. Foto: David Maurer

Denne vinen er intet annet enn en eksepsjonell god vin. Den har en fin fylde i frukten med smaker av modne røde epler, honningmelon og lime. Elegante, delikate og innsmigrende smaker som er pent balansert mot en medium frisk syre med fin intensitet og lengde. En vin som i denne årgangen er overraskende åpen og drikkevennlig nå, men vil også modnes svært godt. Phillip forklarer at riesling kan gå litt inn og ut av perioder hvor frukten kan stenge ned. I de første 3 årene er de flotte, fruktige og syredrevne. Så etter 4-5 år blomstrer de gjerne igjen etter en tid hvor det ikke er noen harmoni med primære fruktsmaker og de første modne aromaene. Først etter 8-10 år kan den best nytes som en mer seriøs modnet vin.

Vinen vil gå spesielt godt til blåskjellsuppe med safran og søtpotet eller laks med smørsaus. Temperer vinen til 9-10º C og nyt!

12128001
Wittmann Westhofener Riesling Trocken 2019
Tyskland, Rheinhessen
Kr 336,00
Bestillingsutvalget

Mat- og vinnett sin hjemmeside