Anselma Langhe Nebbiolo

Del på Facebook

Anselma holder til midt i Serralunga, bare en 15 minutters kjøretur fra Barolo by hvor Franco og Maria Anselma driver hotell, restaurant og produserer sine egne viner. Her eier de 5 hektar egne vinmarker i noen av Serralunga sine beste vinmarker, Colaretto, Vigna Rionda og Parafada, hvor de lager viner på Nebbiolo, Barbera og Dolcetto.

Hotellet ble åpnet rundt 1920 og samtidig begynte de med vinproduksjon for å kunne servere egen vin til sine gjester. Vinene dyrkes etter økologiske prinsipper, alt arbeid i vinmarkene foregår for hånd, kun naturgjødsel. De er ikke sertifisert økologisk, da de ønsker å kunne behandle plantene om ulykken skulle være ute. I kjelleren, under restauranten, produseres vinene så klassisk som overhodet mulig. Det benyttes lang skallmasserasjon, vinene får spontanfermentere og lagres på store gamle botti.

Med historie tilbake til 1000 tallet er Serralunga en av de viktigste byene i Piemonte med de noen av de mest ettertraktede vinmarkene i området. Herfra kommer for eksempel Giacomo Conternos, Monfortino og Cascina Francia, Massolinos Vigna Rionda, Gajas Sperss,Cappelanos Barolo Otion Fiorin og selvfølgelig vinene til Anselma. Anselmas toppvin er Barolo Riserva Vigna Rionda.

Navnet Serralunga kommer av sera longa, «den lange ryggen». Byen ligger langs en lang åsrygg på østsiden av Barolo, høyere oppe enn noen andre steder i området.

vinifikasjon

Vinmarkene ligger 350 meter over havet med en sør/sør-vest eksponering. Jordsmonnet er sammensatt av mergel leire, kalkstein og sandstein og vinrankene der er 30-60 år gamle.

Druene høstes for hånd og fermenteres med en flytende cap i 20 – 28 dager i sementtanker med en temperatur mellom 20 og 28° C. Fra der overføres vinen til tradisjonelle 30-40hl store slovenske eikefat hvor den lagres i 16 måneder, før den flaskelagres i 2-3 måneder.

smaksnotater

Vinen har en saftig og kjølig frukt på duft som også gjenkjennes på smak. I tillegg bobler vinen over av små aromatiske høydepunkt som følges opp av en lett syrlig smak av kirsebær med fin tyngde i frukten. Lengden på smakene vedvarer og gleder lenge, med en syrlig utgang og et lett tanninsk spark, behagelig vin.

Jeg smakte denne vinen til entrecot i soppsaus, nydelig følge det der, men det hadde ikke vært vondt til kje/lammegryte heller. Vinen drikkes best etter 2-3 år men hvis du ikke kan vente så luft den helst 1 eller 2 timer på karaffel før du drikker den ved 16° C.

Anselma Langhe Nebbiolo 2012

Anselma