Audiens hos Kongen av Barbera, Alfiero Boffa

Del på Facebook

DN.no kåret i 12. mars Alfiero Boffa til «Kongen av Barbera». Jeg er tilbøyelig til å være enig. Et møte med Alfiero Boffa og hans viner ble en opphøyet og spesiell opplevelse.

Alfiero Boffa holder til i den lille landsbyen San Marzano Oliveto i Asti, hvor han produserer  Barbera d’Asti Superiore. Totalt eier han 25 hektar med vinmark, fordelt på sju vinmarker plassert innenfor en radius på 8 km.

 

Kun en av hans viner, La Riva, er merket med kommunenavnet Nizza. Nizza setter strenge regler for produksjonen, både med hensyn til dyrkningsforhold og produksjon, og tillater maks 49 hektoliter vin per hektar, hvilket er lavere enn f.eks. Barolo. Alfiero Boffa er av den oppfatning at for hans øvrige vinmarker, så kan han produsere kvalitetsvin selv om han f.eks. har en produksjon på 65 til 70 hektoliter. Etter å ha smakt et bredt og representativt utvalg av hans viner, er det ikke vanskelig å være enig i Boffas standpunkt.

Besøket starter med en omvisning i kjelleren. Her er det mengder av sementtanker som druene får gjære i. Sementveggene er med på å regulere temperaturen. Når gjæringen nærmer seg slutten og drueskallet flyter opp, så senker han skallet ved hjelp av planker, slik at vinen er i konstant kontakt med drueskallet. På denne måten får han ut maksimalt av farge og gode tanniner. I tillegg til sementtankene så har han også 150 barriques av fransk eik, samt en rekke andre, større fat. Vinen flyttes skånsomt hvert år fra fat til fat, for å gradvis fjerne bunnfallet.  En fjerdedel av barriquene er nye, mens de brukte skrapes og toastes regelmessig.

 

Her i kjelledypet fikk vi smake en prøve rett fra tønnen, La Riva 2013, proppfull av farge og syre og med enda noen år foran seg på fat.

 

Tradisjonalist og nyskapende

Alfiero Boffa brenner for barbera, og jobber for å vise hvilket potensiale som ligger i denne druen, både i smak og lagringspotensiale. Hans produksjon går i to retninger, – tradisjonelt med viner fra enkeltvinmarkene Cua Longa, More, Muntrivè og La Riva, og i en mer moderne retning med de nyere cuveene Collina della Vedova, Velo di Maya og Ombra del Ciliegio. Testimonium er også en cuvee som er laget til minne om hans far, og er en «old school» barbera.
Disse vinene illustrerer godt de to forskjellige måtene å produse Barbera på. De tradisjonelle vinene er 100% Barbera, fra enkeltmarker og de fødes så og si i vinmarkene og gjennomgår en tradisjonell vinifisering og lagring. Siden 1984 har han jobbet med å rendyrke enkeltmarkene, som har gitt vinene deres navn. Mange av vinstokkene er plantet så tidlig som 1930.

 

Etter omvisningen var det tid for smaking. «I have prepared 12 bottles for you», sier Alfiero med et smil, før han legger til at når jeg først har reist helt fra Oslo til Piedmonte, så må jeg smake såpass, «for å forstå hva Barbera er.»

 

Smakingen deles i to, først prøver vi fem: More, Cua Longa, Muntrive, Collina delle Vedova ogTestimonium. De tre første er enkeltmarksviner, hvor den eneste forskjellen er jordsmonnet, – vinene høstes, vinifieres og lagres på samme måte. Disse vinene vil fortsette å utvikle seg i minst 10 år til, i følge Boffa selv.

 

More 2010: Frisk rød farge med et lite brunskjær i kanten. God, ung og tiltalende duft, med frisk smak. Balanseert. Passer til pasta, gjerne tortellini. More eksporteres til Danmark.

Cua Longa 2008: Druene dyrkes på jernholdig jordsmonn, som gir karakter til vinen. Mørk rød farge, med kirsebær på lukt. Fortsatt mye syre. Veldig god.

Muntrive 2007: Rød farge, med kirsebær, mynte og nyslått gress på lukt. Ungdommelig, med fortsatt god syre, frisk og god smak. Dette er vinen som med 90 poeng brakte Boffa til topps på DNs nyhetspresentasjon i mars 2015.

Collina della Vedova 2007: Denne vinen er en representant for den nye retningen innen barbera-produksjonen. Her blandes barbera fra de tre ovennevnte vinmarkene, samt La Riva. Etter gjæringen tilbringer vinen 12 til 18 måneder på barriques og ytterligere 12 til 18 måneder på flaske. Vinen har en tydelig søthet og vanilje fra eikefatene, noe som er med på å gi eleganse. Frisk og god syre. Nydelig vin, med lang og god ettersmak.

Testimonium 2007: Dette er vinen som Alfiero Boffa lager til minne om sin far, som døde i 1995. Vinen lages kun i perfekte årganger, hvor druene er ekstra modne og skallet feilfritt. Gjæringen har ikke vært temperaturkontrollert, og gjæringstiden har vært dobbelt så lang som for Boffas øvrige viner, dvs nærmere 30 dager, hele tiden med skallkontakt. Dette gir en vin med mørk og tett farge, samt en litt spesiell duft, nærmest litt siloaktig. Vinen lagres på store eikefat (700 liter) i to år, og ytterligere 5 eller 6 år på flaske før salg. Dette er en tøff og aggresiv vin som selv Alfiero Boffa har vanskelig å foreslå matfølge til. Hans forslag er enten å drikke den alene, eller med Castelmango, en ost fra Piedmonte, eller en annen vellagret ost. Vanvittig god!

Barbera d’Asti La Riva
Andre del av smakingen var en vertikalsmaking av La Riva, den eneste vinen som Boffa merker med kommunenavnet Nizza. Jordsmonnet i vinmarken La Riva er kalkholdig, med innslag av sand og kritt. Vinstokkene er hovedsakelig plantet i 1930.

Vi jobbet oss møysommelig gjennom sju forskjellige årganger, fra 2009 og til 1999. Det var bemerkelsverdig hvor frisk vinen holdt seg, både på farge og smak, flere årganger bakover.

2009: Dyp rød med frisk duft av både modne moreller og mandler. Saftig på smak, med mye frukt. Lang ettersmak.

2007: Her finner vi noe mer moden duft.Vinen er livlig med frisk syre og godt innslag av tanniner. Lang ettersmak. I følge Alfiero var 2007 en stor årgang, og denne vinen går utmerket til sopp og, ikke minst, trøfler.

2005: Vinen virker friskere enn 07-årgangen, fortsatt en del tanniner. Lang ettersmak. Utrolig god!

2003: En litt spesiell årgang, da innhøstingen startet 40 dager før normalen, i og med at syren allerede da var god. Vinen har en dyp rød farge og deilig duft som minner litt om velhengt kjøtt. Fortsatt mye syre, nesten litt «macho». I følge Alfiero vil denne årgangen fortsette å utvikle seg i enda 6-7 år.

2001: Denne vinen var dessverre oksydert.

2000: Første årgang med Nizza på etiketten. Tydelig mursteinsrød i kanten, godt utviklet duft, med bringebær. Frisk smak, tross sine 15 år. Utrolig spennende og god vin.

1999: Smakingen ble avsluttet med 1999-utgaven. Fortsatt en frisk rød farge, godt utviklet duft, velblansert, «smooth». Dette er en fantastik vin som viser hvilket potensiale barbera-druen har.

Dessverre måtte denne formiddagen ta slutt, – og med håp om snarlig gjensyn med Alfiero Boffa, en italiensk gentleman i barberadruens tjeneste, tok vi farvel for denne gang.

 

 

Alfiero Boffa på Vinmonopolet

413801 Boffa Storica Barbera d´Asti Superiore 2010 kr. 156,-
3080801 Boffa Vigna Cua Longa Barbera d’Asti kr. 207,-
4508901 Boffa Vigna Muntrivé Barbera d’Asti 2007 kr. 214,-