Barolo & Friends In Oslo 2016

Del på Facebook

Ikke bare fikk man smake gode viner men også kombinasjonen av parmesan og vin.

Bare en ost kan med rette kalles ekte parmesan. Det er Parmigiano Reggiano, en hard, kornet, italiensk ost som lages av kumelk. Kun naturlige råvarer brukes i prosessen. Osten er spesiell av flere grunner. For at den skal kunne bære Parmigiano Reggianos varemerke, må den være produsert nord i Parma område i Nord- Italia. Disse stedene er kjent for å ha et rikt jordsmonn og et spesielt smakfullt og næringsrikt gress. Gjennom hele produksjonen og lagringen av Parmigiano Reggiano følges strenge regler og kontroll. Kuene kan bare spise naturlig, grønt gress som gror på stedet og annet naturlig for. Melken, som bøndene leverer til meieriene to ganger daglig, må være fersk. Kvaliteten på osten er avhengig av riktig lagring. Lang modningstid, gjennomsnittlig 24 måneder, skiller Parmigiano Reggiano fra andre harde oster.

Illustrasjonsfoto: Dreamstime.com

En spennende Master Class med Liora Levi presenterte det interessante smaksbildet Barolo og Parmigiano utgjør. Ved å smake oster med ulik lagring sammen med forskjellige viner fikk man mange smaks og aha opplevelser.

En 30 måneder lagret Parmigiano Reggiano ble smakt sammen med en Malvirà Roero Riserva Docg Renesio 2009. En spennende vin med smak av kirsebær, noe lakris og solbær.

Flere spennende viner ble presentert som Bersano Barbaresco Docg Mantico 2012, Podere Ruggeri Corsini Barolo Docg Bussia 2011 og Rivetto Barolo Docg Briccolina 2010.

I Barolo viner er det Nebbiolo druen som er viktig. I Piemonte gir denne sorten de fyldige, intenst kraftige, klassiske vinene Barolo og Barbaresco med en bouquet av røde bær, fioler og roser, og med alderen tjære og trøfler.

Når den norske sommeren nærmer seg er Piemonte et flott sted å velge viner fra. De har viner som både passer til T-bone steak og fisk. På vinmonopolet finnes det flere spennende viner med ulik prisklasse.

Totalt omfatter Piemontes kvalitetsviner 42 DOC- er og 16 DOCG- er. Vinmessig kan man dele regionen i tre: Et område rundt byen Alba, som blant annet omfatter regionens to mest berømte viner Barolo og Barbaresco, et sydøstlig område ved Monferrato bakkene rundt byene Asti og Alessandria, samt et nordlig område i bakkene vest for byene Novara og Vercelli.

Piemonte har også et spennende italiensk kjøkken og kombinert med noen lokale viner har man mye å gledes over. Bestill gjerne Tajarin, Plin, Bagna cauda eller Bonet o Bunet.

Uansett valg av delikatesser er det vanskelig og komme utenom pasta og italiensk is. Det er i seg selv nok til å vurdere en feriereise til Piemonte. Gjerne med leie av en Vespa. Det mest italienske av alt.