Bestemors viner

Del på Facebook

Jeg mener nå tiden er kommet for å oppdage på ny disse edle dråper. La oss skru tiden tilbake der man satt i hyggelige salonger, kunne nyte sine sigarer uten å bli forstyrret, eller spise et stykke Napoleonskake som var laget av håndverkere. Det handler om tid til å nyte, smake og fortære edle dråper.

Det var først på begynnelsen 1800- tallet at portvin fremsto som en søt, fyldig sterkvin. Siden da har utviklingen bare gått videre. Det er mange ulike portvinstiler, som skilles fra hverandre gjennom vinenes opphav og kvalitet og hvordan de blir lagret. Viner som bør lagres en periode på flaske, har kork som må tas opp med korketrekker. Har man mulighet til å reise til Portugal og Lisboa finnes det mange muligheter til å besøke små hyggelige kafeer som kan introdusere deg for ulike portvinssmaker og gastronomiske gleder, spesielt fra havet.

Sherrytradisjonen er det også mange som har glemt. Disse edle dråper som produseres etter Solera-systemet og bygges opp til komplekse, edle viner. Sherry er forbløffende variert, med et stilspekter fra lyse delikate, knastørre viner til gamle, mektige søte eliksirer med eksotiske dufter.

I en hektisk hverdag der det er liten tid til å sette seg ned å nyte livet vil jeg anbefale å stoppe opp på en hverdag. Gå inn på nærmeste vinmonopol. Se hvilke portvin og sherrytyper som finnes i hyllene. Velg deg en sherry og en portvin. Når helgen kommer sett deg godt til rette i sofaen, finn frem den boken du aldri rekker å lese og nyt et glass av disse edle dråper. Det fortjener du.