Carussin

Del på Facebook

Maken til hjertelig velkomst er det lenge siden jeg har opplevd. Jeg har aldri tidligere hverken møtt eller snakket med Bruna Carrusin, men jeg og mine to medreisende barn ble tatt i mot som om vi var gamle kjente. Vi ble raskt vist et bord og ble raskt servert lokalt brød, sprinklet med siciliansk olje og hjemmelaget urtesalt drysset over bitene. Etter kort tid kom Luca og gjorde klart til smakingen.

 

I løpet av den kommende timen ble vi presentert for alle deres viner, og alle som en var meget bra. Smakingen utviklet seg etter hvert til en omfattende lunsj, etter kort tid kom det et fat på bordet med lokale pølser, skinker, oster m.m. Luca fortalte med innlevelse om hver enkelt vin, og Bruna kom stadig vekk bort til bordet vårt for å forsikre seg om at vi trivdes og hadde det bra. Det viste seg etter hvert at Lucas bror Matteo bor på tredje året i Oslo, og Luca var sist i Oslo i fjor sommer.

 

Da vi trodde at smakingen var over, kommer Bruna med nok et fat, denne gang med hjemmebakte kaker, som hennes mor hadde lagd. Og jammen dukket også mormor opp bak disken, slik at vi fikk hilst på henne og takket for kakene. Til alle disse deilige kakene ble vi servert Moscato d’ Asti Filari Corti, en alkoholsvak (kun 6%) dessertvin. Søtheten i vinenutfylte kakene perfekt.

 

Carussin-gården ligger i de piemontesiske åsene mellom Nizza Monferrato og Canelli, i «byen» San Marzano Oliveto ( det er ikke mer enn 250 innbyggere der). Gården ble grunnlagt i 1927 av Maggiore Ferro fra byen Calosso, som ligger en mil unna. Det er denne byen gården har fått sitt navn fra, ettersom Carussin er piemontesisk for Calosso. Etter Maggiores død i 1950 tok sønnen Carlo over Carussin. Han utvidet gården, plantet nye vinmarker og la om til økologisk drift. Carlos datter Bruna Ferro tok over etter hans død i 1988, og innførte 100 prosent biodynamisk drift.

 

I dag driver Bruna gården sammen med mannen Luigi Garberoglio og sønnene Luca og Matteo. Vinmarkene er primært plantet med barbera og moscato, og Carussin produserer i dag rundt 110 000 flasker vin. Carussin har jobbet etter biodynamiske prinsipper i over 15 år, og ble sertifisert i 2012. I tillegg til vinplanter dyrkes også frukt og grønnsaker på biodynamisk vis.

 

Bruna tar seg av de ti eslene på gården, som kommer fra Sicilia. De brukes ikke bare til vinmarksarbeid, men også som terapi for barn, mentalt funksjonshemmede og personer med psykiske lidelser. Luigi er familiens altmuligmann, som dessuten tar seg av alt det administrative på gården og driver med frivillig arbeid og lokalpolitikk i San Marzano Oliveto. Luca er ansvarlig for vinifikasjonen. Han brygger også øl, som han produserer 24 000 flasker av i året. Matteo har åpnet en liten pub i vinkjelleren – Grappolo Contro Luppolo (”drue vs. humle”), hvor han serverer naturvin og håndverksøl, samt lokalprodusert ost og skinke. I tillegg til familien Ferro-Garberoglio og de ti eslene holder to sauer, fem hunder, tre katter og en undulat til på gården.

 

Carussin på Vinmonopolet

4992201 Carussin Asinoi Barbera d’Asti 2013/2014 kr. 134,-
5202706 Carussin Asinoi Barbera Piemonte 2014 kr. 415 – BIB
9524405 Carussin Barbera d’Asti Cru Lia Vi 2011 kr. 345
5128901 Carussin Barbera d’Asti Cru Lia Vi 2014 kr. 175,-
2244801 Carussin Un litro Completo 2013 kr. 169,-
5329302 Carussin Vinacca di Barbera Asinoi, Grappa kr. 399,90
5328901 Carussin Moscato d’ Asti Filari Corti 2014 kr. 139,90
256801 Clan! Destino kr. 139,90