Clos du Moulin

Del på Facebook

Av mange gode viner på siste Skanlog smaking stod disse to godsaker fra Burgund frem som noen av de bedre. Det gjør ikke noe at de er å få til en overkommelig pris heller!

Grunnlagt i 962 gjør Clos du Moulin aux Moines til en av de eldste domaine i Nord-Côte de Beaune. Etter mer enn 6 århundrer som en del av Cîteaux Abbey, hadde gården ulike eiere frem til 2008 da Andrieu familien kjøpte den. Siden da har familien restaurert eiendommen og konvertert alle markene til biodynamisk dyrking. Eier av gården er i dag Jordane Andrieu, og vinmaker siden 2009 er Willy Roulendes. Vinmarkene ligger primært i Pommard og Auxey-Duresses med et monopol til en bestemt vinmark i hver landsby.

«Siden vi kjøpte gården i 2008 har hvert år hatt sine særegenheter. 2010 er selvfølgelig et flott år med en fin og hyggelig struktur i vinene, med godt lagringspotensiale. Jeg elsker fruktene av 2013 som er svært vellykket her, selv om det var en liten avling. 2012 og 2009 er varmere år, som gir en stor konsentrasjon og flere solrike aromaer. 2011 kan virke litt krevende, men det har en slags overfølsomhet. Vår siste årgang 2014 er svært lovende, et velbalansert år mellom friskhet, frukt og struktur.» sier Domitille, salgsansvarlig på gården.

fakta
– 60-65% av produksjonen eksporteres til blant annet Japan, USA, Belgia, Tyskland, Danmark, Storbritannia, Sverige og Norge.
– per i dag rår gården totalt over 15 hektar vinmarker og produserer et sted mellom 50 og 60 000 flasker i året.

Clos de la Perrière Bourgogne Blanc 2014
Vinmarken til Clos de la Perrière ble kjøpt i 2013 og ble med det den tredje hvite cuveen til Clos du Moulin. 2014 årgangen som her er smakt er altså den første årgangen for denne. En spesielt god vin er det også. Vinmarkene er på 1.35 hektar og det produseres omtrent 4900 flasker av den hvert år.

vinifikasjon
Clos de la Perriere er laget på 100%  Chardonnay druer, og vinstokkene har en gjennomsnittlig alder på 55 år. Druene høstes for hånd, selekteres først i markene før andre gangs selektering på gården. Mosten presses og gjæres sakte i 20-25 dager på 20° C i 228 til 400 liters franske eikefat (som regel mindre enn 10% nye fat), før den lagres videre på bunnfall i franske eikefat i 10-12 måneder.

smaksnotater
Clos de la Perriere er en meget elegant vin. Med lette, rene og balanserte smaker av grønne epler, lime og et såvidt gjenkjennbar eikepreg og en syrefrisk utgang, en vin som gleder og imponerer. Dette er ferskvare som drikkes bra nå etter en time eller to på karaffel, temperert til 14-15° C. Antatt levetid på vinen er 3-4 år.

Passer som aperitif, til knasende god kylling eller sakte ørret.

Clos du Moulin aux Moines Pernand-Vergelesses Les Combottes 2013

Markene til Pernand-Vergelesses ble kjøpt i 2012 og «Les Combottes» er den andre hvite cuveen som ble laget  på gården. Markene her er på 1.5 hektar og det produseres omtrent 5200 flasker av den hvert år.

vinifikasjon
Pernand Vergelesses er laget på 100% Chardonnay druer vwd Corton Charlemagne, vinstokkene her er fra 40 til 45 år gamle. Druene høstes for hånd og selekteres først i markene før andre gangs seleksjon på gården. Mosten presses sakte ut og gjæres sakte i 20-25 dager på 20° C i 400 liters franske eikefat (som regel mindre enn 15% nye fat), før den lagres videre på bunnfall i franske eikefat i 12 måneder. Den får gjerne et par måneders lagring på flaske før salg.

smaksnotater
Dette er ren nytelse! Her er en god del mer komplekse, kremete, smaker av fersken, sydhavsfrukter enn i Clos de la Perriere. Frukten er også her klokkeklar og med et høyt syrenivå som balanserer ut fylden i vinen. Det er stor glede å hente i et glass av denne vinen, både med og uten mat til. Men temperer den helst til 15° C for å få maks ut av vinen. Drikkes best innen 7 år.

Anbefaler å drikke denne til skrei med ertepuré eller pepperkrabbe med tagliatelle og blomkål.

Clos du Moulin aux Moines