Det gikk heldigvis ikke tapt…

Del på Facebook

Navnet har hengt ved eiendommen helt frem til i dag. Danie Malan er femte generasjon på vinhuset ”Allesverloren” i Swartland i Sør-Afrika. Familien til Danie tok over i 1872 og har siden dyrket druer og laget vin som i dag er å finne verden over. Skandinavia har alltid vært et godt marked og store deler av produksjonen finner veien til våre polhyller.

 

Familien Malan har vært pioneerer i vinproduksjon i Sør-Afrika på flere vis. De startet tidlig med druerener viner basert på portugisiske druesorter. I 200 år laget de portvin, men da britene sluttet å kjøpe og markedet forsvant ble Danies far tvunget til å se seg om etter nye mulighet. Han ble den første til å introdusere Chardonnay i Sør-Afrika og Cabernet Sauvignon og Sauvignon Blanc i Swartland. Portvinen lages fremdeles i dag, men nå under navnet Fine Old Vintage siden dagens vinlov tilsier at ingen får lov å lage vin kalt Portvin utenfor Duorodalen i Portugal.

I 2014 var alt nær ved å gå tapt igjen. En av eiendommens bygninger oppbevarte høy. Høyet pakkes til høyballer, men alt var ikke helt tørt og gjorde at kompostprosessen satte i gang. Varmeutviklingen som finner sted under kompostering, i kombinasjon med trekk i bygget, satte fyr på høyet og i løpet av 20 minutter var bygget nedbrent. Heldigvis var det folk tilstede som forhindret brannen i å spre seg.

Vinene vi kjenner best til her i landet er nok Allesverlorens Tinta Barocca og Touriga Nacional, begge rene portugisiske druesorter. Men også viner på de mer kjente Shiraz og Cabernet Sauvignon druene er å finne, disse i tillegg til blandingsviner.

Touriga Nacional, Swartland, kr. 149,90. VP nr. 4782101 BU
En rik og bærfruktig vin med aroma av kaffe og tobakk. Nesten litt floral med fioler og roser. Smaker av bitter sjokolade og mørke bær. Bløte tanniner og lang delikat ettersmak.

Tinta Barocca, Swartland, kr. 149,90. VP nr. 1469801 BU
Lett syltet frukt på nesen med et tydelig rødbærspreg. Friske kirsebær i munnen og fin fruktighet. Med et godt syrefriskt bitt og silkemyke tanniner er vinen er super frisk og smaker godt av søt lakris i finish.