Domaine de Bellene

Del på Facebook

Nicolas Potel styrer to to gårder, Domaine de Bellene og Maison Roche de Bellene i byen Beaune i vindistriktet Burgund. Førstnevnte gård er Potels egen gård med egen vinmark, mens Maison Roche Bellene lager vin fra innkjøpte druer. Vinmarkene deres strekker seg fra SantenaySaint RomainVolnayBeauneNuits Saint Georges til Vosne Romanée, og de produserer vinene etter biodynamiske prinsipper på vinstokker som er 35 år og eldre. Vinstokkene til Beaune 1er Cru Strikes er for eksempel 104 år.

Nicolas far, Gérard Potel, var også en svært rennomert vinmaker så Nicolas hadde en god bakgrunn når han startet for seg selv i 2005. I dag er Nicolas en topp produsent som lager supre viner til overkommelige priser.

Vinifikasjon
Saint-Romain Vieilles Vignes er laget på 100% Chardonnay druer som er plukker for hånd og transportert i små 5 kilos kasser til gården. Druene presses forsiktig og saftene renner av tyngdekraften inn i rustfrie ståltanker hvor mosten gjærer naturlig i 2 dager, før den transporteres av tyngdekraften over på franske eikefat (10% nye) hvor den lagres i 14 måneder før tapping på flaske.

foto © Roche Bellene

Smaksnotater
Straks jeg smakte denne vinen ble det klart at det var en spesielt god vin. Den hadde noe ekstra med seg som ikke mange andre viner av sorten har, rik, fyldige smaker av aprikos, hvit pepper, grønner urter og utrolig leskende syrlighet. Vinen er absolutt frisk, på en meget behagelig vis, som balanserer flott mot de gode fyldige og konsentrerte smakene. Smakene varer og rekker og det er vanskelig å sette fra seg glasset, må bare ha litt til.

Den ble smakt alene, uten mat, noe som jeg var svært fornøyd med, men hvis jeg skulle ha drukket den til mat skulle det blitt; kyllingpai eller hvitløksstekte scampi med tomatvinagrette.

Domaine de Bellene Saint-Romain Vieilles Vignes 2014

Domaine de Bellene

tidligere artikkel  Roche de Bellene Meursault les Charrons 2008