Domaine Fernand & Laurent Pillot

Del på Facebook

Jeg er ikke vanskelig å be spesielt ikke siden så mange av vinene har en delikat fylde og frisk eleganse som ikke mange andre viner har. Saint Aubin fra Pillot er et spesielt flott eksemplar.

Domaine Fernand & Laurent Pillot holder til i Puligny-Montrachet, Burgund, 1 1/2 times kjøretur nord for Lyon. Her har Pillot familien laget vin siden tidlig på 1900-tallet, og Laurent Pillot som driver gården i dag, er fjerde generasjon vinmaker. Domene ble utvidet i 1992 og 2001, først i Chassagne-Montrachet men også i Pommard og et par andre omliggende landsbyer. I dag dekker domene 14,6 hektar fra totalt 22 appelasjoner.

Jancis Robinson ga 2014 årgangen svært gode kritikker nylig, og vinmakeren, Laurent Pillot, mener selv også at 2014 er en av de bedre årgangene. Den er fremdeles ganske ung, men imponerer og gleder allerede nå.

fakta
– 70% av produksjonen eksporteres til Storbritannia, USA, Nord Europa og Asia.
– Saint-Aubin markene er hovedsakelig lokalisert i en sidedal vest for Chassagne-Montrachet.
– på en halv hektar produserer de 2700 flasker av Saint Aubin.

vinifikasjon
Sentier du Clou er laget på 100% Chardonnay druer og vinrankene i denne parsellen er 10 år gamle. Vinen fermenteres i 50 dager og lagres i 1 år på 228 liters Tonneau Bourgogne (20% ny eik).

smaksnotater
Saint-Aubin 1er Cru Sentier du Clou er en silkemyk, elegant og frisk Chardonnay. Den er fruktig med lette smørtoner og smaker av sitronskall, nøtter og krydder. Perfekt balanse og smaker som sitter i en liten evighet. Jeg blir ordentlig glad når jeg smaker viner som denne. Men skal vinen vise seg fra sin beste side er temperaturen spesielt viktig. Er vinen temperert for kald (9-10°C) forsvinner mange av smakslagene til denne flotte druen. Mange anbefaler en drikketemperatur på 12 til 15° C på Chardonnay viner, men jeg er fan av å drikke den temperert til 16° C. For å finne riktig drikketemperatur bruker vinnerden Broll denne temperaturmåleren.

Gården anbefaler å drikke denne innen 3-5 år, men jeg har smakt magiske chardonnay viner som er både 10 og 15 år gamle og legger til side et par stykker av dagens anbefalte vin lengst inne i kjelleren.

Drikk denne alene eller til skrei med ertepurèsakte ørret eller torsk med søtpotetpurè.

Fernand & Laurent Pillot Saint-Aubin 1er Cru Sentier du Clou 2014

Domaine Fernand & Laurent Pillot