Drømmegaven

Del på Facebook

De aller fleste vinbøker er så overfladiske at selv etter noen år med vininteresse bak seg er det lite nytt å hente. Alle skriver for nybegynneren med større eller mindre hell og kompetanse. Oppslagsverk er en langt mer sjelden rase blant vinbøkene. Portvin er skrevet på dansk, men språket er lettlest og lettfattelig. Boken tar for seg Douros historie og vinens historie i Douro, på en grundig måte. Videre får hver enkelt eiendom en kortere eller lengre innføring, litt etter hvor interessant historien er, men kanskje også litt etter hvor mye man faktisk vet. Hvordan portvin lages og hver vinstil får også god plass. Områdets klimatiske forhold, jordsmonn og de forskjellige druesortene, i alle fall de viktigste druesortene er med. Douro har druesorter man knapt vet om.

Videre har hver produsent fått plass med en introduksjon og smaksnotater for ruby, tawny og colheita. Jeg undre kanskje litt over at LBVer ikke har fått mer plass, og i mange tilfeller knapt nevnes. Men det er deilig med en bok hvor man kan drukne ned i en region og dens viner, med personlige vurderinger av de forskjellige vinene og stilene i huset med medfølgende smaksnotater. Rundt 1800 smaksnotater skal det være i boken, sammen med hundre produsentprofiler og 160 pluss quintaer. Boken er et must for enhver portvinselsker og seriøs vinsamler. Den grundigste boken over temaet portvin jeg har sett. Boken tar også for seg ulike foreningers arbeid for portvinens fremme. 520 sider om Douro, hvor også regionens bordviner får plass. Jeg kunne kanskje ønske at det var enda større dybde i smaksnotatene hos enkelte hus, på den annen side er det en utrolig bredde når man har smakt vin fra alle.

Det er sjelden jeg har funnet mer leseglede i en bibel av en bok. Enkelte skribenter som er nerdete nok til å klare å lage et oppslagsverk som dette klarer ikke å føre pennen lettsindig nok til at man orker å lese boken. Glimrende julegave til deg selv eller en vinglad som du kjenner. Portvin er trendy her hjemme, enda mer trendy i Danmark. Og endelig en skikkelig bok om temaet.

Dkr. 495,- fra Forlaget Smag i Danmark pluss frakt
​www.forlaget-smag.dk