Sondre Lerche Patos Maceración. Foto: Silje L. Meskestad

Elg i solnedgang

Del på Facebook

Det er litt klisjè at artister lager sine egne viner, altså får blende og sette sitt preg på viner i norske polhyller. Vi har allerede strikke-paret Arne&Carlos, kokkene Hellstrøm og Ole Martin Alfsen (henholdsvis), vinkjenner Christer Behrens, og metall-musikeren Sigurd Wongraven. Sist, men ikke minst i dette underlige kobbel av aktører som føler for å prege etiketten med sitt navn: det midterste fylket i Norge, Trøndelag har faktisk egen vin i hyllene. Det er noe «Elg i solnedgang» over dette, noe ur-norsk som møter oss i hyllene, noe gjenkjennelig som vi trykker til vårt bryst. Gjør vi det helt ukritisk? Neppe. «Elg i solnedgang» har av kultur-eliten ofte blitt dømt nord og ned, såvidt jeg kan huske, sammen med grilldress og Charter-sydentur. Men alle som har opplevd ekte elg i solnedgang, skjønner jo at dette er en mektig opplevelse, fanget i beste mening. Så da går det jo an å heve seg over konnotasjonene til fenomenet, da, og heller se hvem som står bak (og nevnte Wongraven er jo faktisk en av mine favoritt-vinmakere).

Sondre Lerche Patos Maceración. Foto: Silje L. Meskestad

Også denne gangen har jeg oppdaget at det er flinke importører med blikk for økologi og helhet som står bak artisten, så da lar jeg meg gjerne friste til å ta elgen i nærmere øyesyn. Her er det kunstneren og musikeren Sondre Lerche som har kastet seg med patos inn i vinens verden, i samarbeid med importøren NonDos. Av hans tre viner har jeg så langt smakt to, og må si denne under er grunn til å bli nasjonalromantisk av. Vinen lages i samarbeid med vinmakeren Olivia, som driver på biodynamisk slik bestemoren hennes lærte henne, like utenfor Barcelona. Håndplukka, spontanfermentert, ufiltrert. Alt som er godt i livet! Ligget nesten 2 uker på skall i amfora.

Sondre Lerche Patos Maceration

Skikkelig dyp oransje på farge. Overraskende hvit-portvins-aktig duft, av honning, knekk, noe polish og sylta appelsinskall. På smak ikke «søt-tung» som man kunne henledes av duften til å forvente! – heller kraftig og saftig men gir tørr palett, deilige aromaer av rista brød, og veldig saliverende utgang. Vinen er 14,5 %, men dette er godt integrert. Et veldig annerledes bekjentskap i VP-kategorien «hvitvin», som sikkert sitter like godt til marinerte kjøttstykker som til salat med basamico-dressinger.

13034901
Sondre Lerche Patos Maceración
Spania, Catalonia
Kr 265,00