En aften med G.D. Vajra

Del på Facebook

En av produsentene fra Piemonte som er relativt kjent i Norge er G.D. Vajra og for en stund siden var Giuseppe Vaira i Norge for å snakke om vinhuset og presentere noen av vinene de har. Giuseppe er den som i dag driver vinhuset fra 1972, sammen med søsknene Francesca og Isidore.

Det er ingen tilfeldighet at Giuseppe Vaira tar turen til Norge, de har hele 13 produkter på Vinmonopolet fra klassisk barolo, til mer utradisjonell riesling. Og de selger mye, han møter derfor en fullsatt sal en fredags ettermiddag i Oslo, hvor han har tatt med seg 4 viner fra vinhuset sitt: Barolo Albe 2011, Barbera d`Alba 2014, Monterustico Dolcetto Dogliani 2015 og Langhe Rosso 2014.

Som nevnt ble G.D. Vajra oprettet i 1972, det er altså en ganske ung vingård. Den ble opprettet av Giuseppes far, Aldo, og han kalte den opp etter sin far Giuseppe Domenico. Aldo var en «bygutt», født i Torino, selv om familien originalt kom fra Barolo. Lykken skulle ha det til at som 15-åring ble han tatt av faren for å gå på en studentdemonstrasjon, dette gjorde at han i stedet for å få fortsette oppveksten i byen, ble sendt til besteforeldrene på landsbygda i Barolo. Her ble han forelsket i de samme vinmarkene bestefaren hadde jobbet med og bestemte seg for å starte et nytt kapittel for familien innen vin.

Han var for ung til å få banklån da han startet i 1972 og han gikk definitivt mot strømmen i en tid da folk flyttet fra landet, ikke til. Men hardt arbeid og dedikasjon betaler seg, han tør også prøve ting andre ikke tør, for eksempel å drive økologisk og plante riesling og pinot noir i et Nebbiolopreget område.

På 80-tallet får han tittelen «the most modern of the traditionalists and the most traditional of the modernists», han har jobbet seg gjennom de vanskelige første årene, giftet seg og barna Giuseppe (1985), Francesca (1987) and Isidoro (1990) blir født. Aldo og konen jobbet dedikert med vin i alle år, men de passet på å ikke snakke jobb rundt matbordet, de ble derfor positivt overrasket over at alle barna valgte samme vei som de. «Å være et team er en drøm, den største drømmen til enhver forelder» sier Aldo i en video på nettsiden deres og den drømmen kan man si at de har lykkes med.

Vinmarkene ligger høyt, ca. 400 meters høyde ved landsbyen Vergne i Barolo og de har derfor en ganske kjølig stil på vinene sine. I Oslo blir Giuseppe spurt fra publikum: «Hvorfor lager dere ikke bare barolo, den er jo god!» Han svarer: «Vel, folk vil ha forskjellige ting til forskjellig tid, vi produserer alle vinene du trenger. Vi har Langhe Riesling til fisk, Moscato til dessert og Barolo til fest!».

Giuseppe forteller om vinhuset og vinproduksjonen med stort engasjement og humor, han har god kontakt med publikum og tar i mot alle spørsmål med stor kunnskap. Han forteller at de kun tapper flasker når det er fullmåne og at de nå bruker kun organisk gjødsel, alt for å produsere en naturlig vin. Lite overlates til tilfeldighetene og de «enkleste» vinene får like mye tid og kjærlighet som de mest avanserte. Etterpå tar han seg tid til å snakke med de som ønsker det.

Langhe Rosso 2014 (VP 3123601):
Vinen har en aroma av mørke og røde bær, litt krydder og florale toner, hint av fat. Den har god syre og faste tanniner, preg av røde bær og lang og varm avslutning med krydder.

Monterustico Dolcetto Dogliani 2015 (VP 6966501):
Ung og frisk på nesen, saftig preg av røde bær og rips i kombinasjon med mørkere frukt og lakris. Delikate bær med et litt parfymert preg, krydder, balansert syre og lang ettersmak med gode tanniner.

Barbera d`Alba 2014 (VP 1373701):
Vinen har en elegant aroma av røde bær i god balanse med kirsebær, plommer, krydder og hint av sjokolade og karamelltoner. Den er rund og fruktig, har et behagelig fatpreg og godt balansert med lang avslutning.

Barolo Albe 2011 (VP 4493001):
Aromaen er fint utviklet, fruktig preg med balanserte eiketoner. Den er rund og fruktdrevet med flotte kryddertoner og lang og deilig ettersmak.

De fire vinene vi smaker er gode representanter for vinhuset, de viser gjennomgående god kvalitet og er ikke minst gode og typeriktige viner i seg selv.