Vinen var en Beringer Private Reserve fra årgangen 1993. Det som ble spesielt med denne vinen var at jeg besøkte Beringer i 1993. Jeg hadde liten interesse av vinene, men jeg var med min far på guttetur til California. Jeg var fjorten år gammel, den gang kanskje mer bilgal enn jeg i dag er vingal. En av fatterns bekjente var bilsamler og hadde en hel garasje full. Ikke en normal norsk garasje, mer som en hangar. Og han kjørte oss rundt i en Rolls-Royce. Vi var i Beverly Hills, Hollywood, San Fransisco, Las Vegas, Grand Canyon, Death Valley, Disney World, Sea World, kikket på et aldri så lite hav av lekre Buicker i Phoenix Arizona og en masse annet. Jeg ba om bearnaise på en grillrestaurant og fikk klar beskjed om at «this isn’t a fancy place you know».
Og Beringer. Pappa Byklum måtte innom Napa Valley. Jeg hadde alt vært i både Mosel, Rheingau, Burgund, Rhône og sikkert noen flere vindistrikter. Vin var en naturlig del av livet alt som barn og ungdom. Min far samler på vin men har ikke tatt heeelt av slik poden har gjort. Hos Beringer holdt vedkommende representant fra Beringer på å svime av da min far foreslo at jeg skulle smake på vinene også. Liberal europeisk holdning til vin passet dårlig i USA. Nå var ikke jeg så veldig begeistret for de edle dråper den gang, så jeg støttet nok Beringers representant helhjertet. Og nå kan jeg for resten av livet snakke om den gang Beringer nektet å servere meg vin.
Vel, denne 1993 Beringer Private Reserve, hvis druer vokste i vinmarkene mens vi fartet rundt i Napa Valley og besøkte blant annet denne produsenten, dukket plutselig opp på bordet som sagt. Det gjorde meg lysten til å prøve ut hva som finnes herfra på Vinmnopolet i dag. Hele sortimentet er ikke utprøvd, men en del av vinene. Noen er utpreget gode kjøp om du tåler litt sødme i vinene, spesielt Founders Estate Merlot og Clear Lake Zinfandel om du vil ha en krydret grillvin. Vinene er sødmefulle og fruktige med en tydeligere fatbruk oppover i hierarkiet enn vi ser hos mange i dag. Men vinene er ikke så ekstraherte som hos enkelte. Om du savner den litt gamle stilen på chardonnayene fra 90-tallet leverer Napa Valley Chardonnay Private Reserve nettopp denne. Jeg blir nesten litt sentimental når slike viner dukker opp nå, for de har blitt langt mer sjeldne. Lagrer godt gjør den også, hadde en flott 1995 årgang av denne i mai.
2014 Beringer Stone Cellars Chardonnay
Kr 119,90
Pale lemon yellow. Light fruity nose, peach and apples. Fresh acidity, fruity, rounded, peach, easy going. 83
2011 Beringer Napa Valley Chardonnay Private Reserve
Kr 449,90
Towards lemon yellow. Yellow apples, some smoky notes, light popcorn and butter note nose and vanilla. Fresh acidity, fruity, rounded, apples, yellow fruits, quite intense, bit warm alcohol, long. 91
2013 Beringer Stone Cellars Zinfandel
Kr 119,90
Ruby. Dark fruits, spices, fruity nose, some alcohol. Freshish acidity, ripe tannins, fruity, rounded, juicy but a bit lean. 81
2012 Beringer Clear Lake Zinfandel
Kr 219,90
Deep ruby. Dark fruits, ripe raspberries, blackberries, liquorice, spices, vanilla, intense nose. Fresh acidity, ripe tannins, soft texture, fruity, ripe and rich, intense, dark berries, good length. 87
2014 Beringer Cabernet Sauvignon
Kr 119,90
Ruby. Scented, dark berries, some spices, light nose. Fresh acidity, ripe tannins, fruity attack before leaner finish. Bit hollow. 80
2013 Beringer Founders Estate Merlot
Kr 139,90
Ruby blueberries, liquorice, cherries and vanilla nose. Fresh acidity, ripe tannins, soft and smooth texture, juicy, rounded, dark berries, liquorice and vanilla finish, good length. 85
2006 Beringer Napa Valley Cabernet Sauvignon Private Reserve
Kr 999,-
Ruby. Sweet, ripe fruits, dark berries, anise, liquorice, warmth from alcohol, fruity, starting figs nose. Fresh acidity, ripe tannins, fruity, ripe, sweet, not the roundest body from Napa but still rich and intense, long. 92
Og her er notatet på vinen fra 1993
1993 Beringer Private Reserve
Ruby. Mulberries, dark fruits, ripe cherries, cedar, tobacco on top, rich and intense nose. Fresh acidity, ripe tannins, fruity, dark berries, rich, intense, alcohol shines through, sweet and juicy, long. Some figs. 94