En hund etter vin…

Del på Facebook

I dag har de med seg konene Margaret og Wendy i tillegg til Matt, Ivan og Margaret sin sønn, som tar seg av det administrative og eksport til utlandet.

New Zealand er kjent for sauehold og navnet Dog Point stammer fra hundene til de første gjeterne i distriktet. I mangel på gjerder på denne tiden hendte det at gjeterhundene rett og slett gikk seg vill eller mistet flokken sin. Disse bortkomne hundene formerte seg og dannet etter hvert egne ”mannevonde” flokker av villhunder som bosetterne var tvunget til å fjerne.

Dog Point ligger ca 20 km fra havet i Wairau-dalen, nordøst i Marlborough, New Zealands største, og mest kjente vindistrikt. Her er det rikelig med solskinn, lite regn og kjølige høstnetter, noe som sørger for lang vekstsesong, som igjen er gunstig for dyrking av druer og optimal modning av disse. Nærmeste nabo til Dog Point er Montana’s vinmarker som var den aller første produsenten til å plante vinstokker kommersielt i Marlborough i 1973. Ivan kjøpte og plantet sine vinmarker allerede i 1979. Området ansees som et av de aller beste for dyrking av vinstokker.

Den mest omtalte hvitvinsdruen fra Marlborough er sauvignon blanc, som gir fruktige, syrlige og veldig friske viner med intense aromaer av stikkelsbær, tropisk, hvit stenfrukt, nyklipt gress og solbærblader. Men også chardonnay begynner å komme frem i lyset. Friske hvitviner med smak og duft av gule epler og noe fat. Det eksperimenteres mye med fatlagret sauvignon blanc også. Pinot Noir er rødvinsdrue nummer 1 og det lages elegante, rødbærsduftende og saftige viner uten eikepreg.

Dog Point Sauvignon Blanc 2015, kr. 229,80. VP 3996701

Intens aromatisk duft av stikkelsbær og nesle. Grønne, ferske urter, asparges og tomatstilk. Delikat i munnen med friske toner av hvite blomster og stenfrukt. Flott syre og god balanse. Sitter lenge, bruk til mager fisk og skalldyr.

Dog Point Chardonnay 2014, kr. 289,90. VP 3996401

Duft av røyk og popcorn, smørtoner og ristede nøtter. Rik i munnen med gul, tropisk frukt, ananas og mango. Lett hint av kokos i finish. Sitter lenge, mye vin for pengene. Forholdsvis saftig. Bruk til kylling, fjærkre og fet fisk med smørsaus.

Dog Point Selection 94 2014, kr. 299,90. VP 3996601

Laget på sauvignon blanc, spontangjæret og modning på gamle franske fat. Fyldig og floral nese med hint av brødbakst og tropisk frukt. Saftig i munnen med innslag av frisk frukt, god struktur og lang avslutning. Igjen et bra følge til alt fra havet.

Dog Point Pinot Noir 2014, kr. 339,90. VP 3996501

Dufter friskt og deilig av røde bær, pepper og lett smørkaramell. Flott, lett syrlig frukt i munnen og god lengde. Hint av tørrhet i finish, men bløte tanniner og fin struktur. Matvin som gjør seg godt i selskap av hvit fisk, svin og kalv.