Et burgundisk lykketreff!

Del på Facebook

Med et nysgjerrighets-nivå langt over gjennomsnittet kunne jeg ikke la være å senke farten for å forsøke og se hvilken stand jeg var i ferd med å passere. Oi, der stod ingen andre enn den legendariske libaneseren Mounir Saouma! Aldri hørt om ham? Dette er mannen bak de fantastiske Lucien Le Moine vinene fra Burgund, og nå også nydelige viner fra Rhônedalen. Og som alle vet: Bak enhver suksessrik mann, står en sterk kvinne”, og det gjorde hun. Mounirs karismatiske israelske kone, Rotem, stod klar med vinflaskene.

Jeg bråstoppet, og stod plutselig skulder til skulder med Jakop Opedal, importøren som distribuerer Saoumas viner i Norge. Han kunne fortelle meg at de akkurat skulle til å sette i gang med en vertikal smaking av intet mindre enn 11 årganger av Mersault 1er Cru Perrières. Ingen ville hester i verden skulle stoppe meg fra å delta på smakingen. En rask spurt bort til standen der siste møte egentlig skulle funnet sted med en bønn om 45 minutters utsettelse og jeg var tilbake hos Saoumaene. Akkurat i tid til å få skjenket en liten smaksprøve av 2011 årgangen.

Tre kvarter senere var saligheten blant smakerne til å ta og føle på, vi hadde alle noen dråper hver igjen av 2001 i glasset og spyttebakken stod tom.

Dessverre er disse vinene så voldsomt populære at det er lite å få tak i her til lands. Men en gang i blant kan man være heldig om man saumfarer spesialbutikkene og bestillingsutvalget.

Smaksnotater for alle vinene vil ta for stor plass her, men her er et lite utvalg av favorittene mine. Det morsomme med en slik smaking er at vinene er totalt forskjellig fra årgang til årgang, men allikevel så sitter man i slutt enden igjen med en ettersmak som har alle de samme karaktertrekkene som man finner i akkurat denne vinmarken. Det kaller jeg TERROIR!

Mersault 1er Cru Perrières 2011
En fantastisk frisk, syrlig, sitruspreget og slank vin som med årene bare vil bli bedre og bedre. Vinen smelter i munnen og man higer etter nok en slurk og nok en slurk. Mineraliteten i vinen er til å ta og føle på.

Mersault 1er Cru Perrières 2006
Vinen ga ikke så mye på nesen, men WOW for en eksplosjon i munnen. Veldig viskøs, med et lett nesten sødmefullt preg (dette var en årgang med noe botrytis/edelråte), men allikevel fantastisk syre og urolig lang ettersmak.

Mersault 1er Cru Perrières 2001
Dette var desidert favoritten blant de 11 vinene vi smakte. En så delikat munnfølelse samtidig som at vinen viser fantastisk mye gule fruktaromaer skal man lete lenge etter. Intensiteten og konsentrasjonen i smaken ble sittende igjen lenge sammen med et elegant mineralsk anslag.