Ett glass om dagen…

Del på Facebook

Første gang jeg så Coravin forstod jeg vel ikke helt hva det var. Man har hørt om alle disse dingsebomsene som fyller tomrommet i flasken med gass etter at vinen er åpnet, eller trekker ut luften ved hjelp av febrilsk pumping. Så da Karin Dejeborn, på vinbaren Territoriet, satte denne klossen ned på vinflasken ble jeg smått forundret. Hun fjernet verken folie eller kork, men satte den direkte på flasketuten og vips så flommet det herlig vin ned i glasset.

Det var en ingeniør og vinentusiast som kom på den geniale idéen å lage et produkt som lar deg nyte et glass av din beste vin uten å åpne flasken. Amerikaneren, Greg Lambrecht, jobbet i årevis med å perfeksjonere Coravin til hva det er i dag. Nemlig et apparat med en kirurgisk nål som, gjennom både folie og kork, henter ut akkurat så mye av innholdet i flasken som du ønsker å konsumere. Så fort nålen fjernes, trekker hullet i korken seg sammen og flasken er igjen forseglet. Vesken som hentes ut av flasken byttes ut med argongass som ikke gir smak til vinen. Siden vinen aldri blir eksponert for oksygen vil den fortsette å utvikle seg på samme måte som den ville gjort uten innblanding fra Coravin. En genial måte å følge en vins utvikling på.

Men Coravin trenger ikke kun benyttes til de aller mest kostbare eller sjeldne flaskene. Av og til har man bare lyst på et godt glass vin og Coravin kan brukes på alle vinflasker med naturlig kork, ikke musserende vin dog. Så neste gang du og din kjære har lyst til å kose dere med et glass deilig Chenin Blanc fra Sør-Afrika til forretten, er det bare å ta frem Coravin og hente ut et glass til hver. Resterende vin i flasken holder seg i dager, uker, måneder og år. Dette har blitt testet grundig, og blindsmakinger holdes verden over med produsenter og vineksperter som forsøker å skille mellom hvilken flaske som har vært åpen i flere uker og den urørte flasken.

Stadig oftere ser vi Coravin i bruk på restauranter og vinbarer. Men også det private markedet har fått øynene opp for dette unike verktøyet. Det er så langt det eneste i verden som lar oss prøvesmake viner over lang tid uten å åpne vinflasken.

Coravin fåes kjøpt hos Howard Kjøkkenskriveri