Jeg har skrevet om dette temaet før, men det fortsetter å fascinere. Under er tre flasker som har ligget i samme kasse hele sitt liv, i rett under tredve år har de tre flaskene opplevd de samme temperaturene, de samme bevegelsene, eller den samme mangelen på bevegelse. Flaskene var ikke mine, så jeg vet ikke hvordan de har levd eller hvor lenge de har ligget på samme sted. Jeg vet ikke om de har hatt en eller mange eiere. Men, i én kasse er det ikke unormalt med samme forskjell på tilstand etter tredve år. Men når man i en vin fra 1985 har en topp skulder fyllnivå er det på tide å åpne korken. Da har man en kork som begynner å streike. Topp skulder fyll betyr at nivået er en seks-åtte millimeter under knekken på halsen. Dette er lavt for en flaske som ikke er eldre. Den bør helst ha fyll inn i halsen enda, aller helst godt opp i halsen. Som man ser under er samme vin, samme årgang fra samme kasse i vesentlig forskjellig tilstand, og man smaker det ikke så ofte, side om side. Spesielt ikke tre flasker.
Flasken øverst av notatene hadde fyllnivå til der hvor skulderen møter halsen, akseptabelt nivå for alderen. Bildene fra kvelden er dessverre noe mørke.
1985 Château Gruaud Larose
Very top shoulder fill. Bit lean and metallic nose, some red berries and cherries, light floral notes. Fresh acidity, ripe tannins, leaner palate, fairly fresh, red berries and some nuances, long. 90
Flaske to hadde fyllnivå rundt syv-åtte millimeter under der halsen møter skuldrene, korken var gjennomtrukket og folien viste tegn til korrosjon.
1985 Château Gruaud Larose
Top shoulder fill, signs of corroded foil. Ruby, garnet rim. Slight iodine note, some cassis, leather, bit lean nose. Fresh acidity, leaner palate, bit thin, lacks fruit. 86
Siste flasken hadde fyllnivå en cm opp i halsen og leverte vesentlig mer frukt og fylde i utrykket enn den nest beste flasken. Den har en ekstra dimensjon.
1985 Château Gruaud Larose
In neck fill. Ruby. Elegant nose, fresh cassis, some prunes, leather, light scented note, some violets, charming nose. Fresh acidity, ripe tannins, elegant and nuanced palate, quite refreshing, detailed, somewhat layered, lovely and drinking beautifully now. 94