Prosecco går like godt til spekemat som til jordbær, - eller helt enkelt alene.

Går vi tomme for Prosecco?

Del på Facebook

Prosecco er nå det mest solgte musserende produktet på markedet i England. Salget har økt enormt de siste fem årene og i 2014 ble det for første gang drukket mer Prosecco enn Champagne.

 

Trenden i England er den samme som i Norge

Det engelske markedet er helt tydelig at Prosecco er det foretrukne musserende produktet til fest og sammenkomster, mens Champagne velges til små og spesielle anledninger.

Det samme skjer i Norge. Salget i 2014 var opp mer enn 23% sammenlignet med 2013, og trenden fortsetter i 2015. Faktisk er nå det mest solgte flaskeproduktet på Vinmonopolet ikke lenger en rødvin, men en Prosecco.

 

Value for Money!

En undersøkelse i England viser at 52% av konsumentene sier at Prosecco er «very good value», hvilket svarer til forventningene.

 

Er det forskjell på Prosecco? Hvor gjør man de gode kjøp?

Ingen tvil om at en av årsakene til disse boblenes popularitet er prisen og stilen på vinen.
Den friske og innsmigrende duften, som i munnen er lett sødmefull men samtidig frisk og med lette deilige bobler, er grunnen til at den når et veldig stort publikum. Men er Prosecco bare søtt og for unge hippe mennesker? Svaret er desidert NEI!

Den beste regionen for produksjon av Prosecco ligger kun en drøy times kjøretur fra turistmetropolen Venezia

Regionen Valdobbiadene, er det beste omdet for Prosecco av ypperste kvalitet. I det pittoreske bakkelandskapet i Valdobbiadene har gleradruen perfekte vekstforhold. De bratte vinmarkene er arbeidskrevende og byr på store utfordringer for produsentene. Her kommer ingen maskiner til. Alt høstes for hånd. Det er mange kvalitets prosecco’er som ikke er tilgjengelig i Norge enda. Prisene på disse ligger en god del over hva de norske konsumenter er villige til å betale i dag. Markedet oversvømmes derfor av de billigere varianter hvor druene kommer fra de flate vinmarker lengre nede i dalen.

Så langt finnes der heldigvis flere anerkjente produsenter som Collalto, Massotina, Col Vetoraz, Bisol og ikke minst Nino Franco som alle får toppscore og regnes blant de beste italienske musserende viner. Prisene her ligger rundt de små 200 kr på Vinmonopolet.

Høyeste kvalitet er DOCG klassifisert.
Felles for alle prosecco’er er at den beste kvalitet som kun kan komme fra et begrenset, lite område i Valdobbiadene, klassifiseres med DOCG. Her finnes det få «billige» viner å få tak i. Enkelte produsenter har strukket seg langt for å komme inn på det norske markedet, et marked de anser som nytt og spennende med et stort potensiale. Derfor fremstår flere DOCG viner fremstår i dag som veldig mye vin for pengene. Det er bare å nyte de italienske bobler, mens det fremdeles er nok og prisene gunstige.

 

Utvalg av DOCG Prosecco’er

Topp produsenter
9762501 * Collalto  Corneglia Valdobbiadiene Prosecco
Superiore Brut
kr. 210,10
4242201 * Giustino B. Prosecco Extra Dry 2013 kr. 200,00
5877601 * Nino Franco Prosecco Rustico kr. 199,90
Gode Kjøp
8021001 * SC 1931 Prosecco di Cornegliano-Valdobbiadiene
Brut 2010
kr. 169,90
1430101 * Valdo Cuvée 1926 Valdobbiadiene Prosecco
Extra Dry
kr. 139,70
9943801 ** Contarini DOCG Prosecco Superiore Millesimato 2014 kr. 119,90

* – Bestillingslisten
** – Kategori 6