Gården på flatlandet…

Del på Facebook

Den første innhøstningen til vinproduksjon fant sted i 1970 og som i mange vinfamilier var Miguel Torres sin far ikke spesielt imponert over sønnens eksperimentelle prosjekt med internasjonale druesorter. Vinen bestod hovedsakelig av cabernet sauvignon med små andeler tempranillo, monastrell og garnacha. Fra 1975 ble de spanske variantene fjernet og erstattet med små andeler cabernet franc.

1979 ble et vendepunkt der far Torres innså at Miguel sin plan nok ikke var så dum allikevel. Mas la Plana ble den første spanske vinen noensinne til å vinne Gault Millau sin gjeve 1. pris. Med den internasjonale oppmerksomheten vinen fikk ble Miguel Torres inspirert til å videreutvikle vinen. Fra årgang 1981 er vinen ren cabernet sauvignon, druene høstes for hånd, egne gjærstammer ble kultivert kun for Mas la Plana. I ’92 ble amerikansk eik ble byttet ut med fransk og vinen får modne 18 måneder på fat uten filtrering. Vinstokkene har i dag god alder som gir konsentrert og særs godt druemateriale som dyrkes økologisk.

Da vinen først kom på markedet med 1971 årgangen het den Gran Coronas Black Label med Mas La Plana i liten skrift under. Ettersom årene gikk og gamlefar Torres ble eldre ble Mas La Plana navnet mer fremhevet og fra 1990 forsvant Gran Coronas helt. I dag er det Miguel Torres sine barn, Miguel Jr. og Mireia som driver Torres sine spanske eiendommer.

Gran Coronas Black Label (Mas La Plana) 1971
Dufter av lett brent treverk, jordtoner, fremdeles flott syre og noe lukt av grønn paprika. Frukten går mot syrlige kirsebær med et hint av tørket frukt i avslutningen. Bløte tanniner og en flott kompleksitet. Sitter lenge med lærtoner og noe vanilje i finish, touch av sopp og høstløv.

Gran Coronas Black Label (Mas La Plana) 1982
Sødmefull frukt i nesen med lett duft av røyk. I munnen er frukten en del friskere enn ’71 med kraftig smak av solmodne plommer og sorte bær. Kryddertoner og lær i ettersmaken som er lang, med myke tanniner og noe slankere enn forrige vin. Fremdeles lagringspotensiale.

Mas La Plana 1996
Syrlig frukt i nesen med mye aroma av plommer, solbær og bjørnebær som følger godt opp i munnen. God struktur og et friskt tanninbitt med høy syre og noe fattoner sammen med smak av krydder. En rik vin som gjerne kan ta ytterligere noen år med lagring før konsum.

Mas La Plana 2004
Masse fersk frukt av plommer og solbær i nesen, nesten med et hint av grønne urter. Følger godt opp i munnen med smak av frukt, krydder og distinkte peppertoner. Saftig med god syre og veldig lang ettersmak. Eiken trenger noe mer tid til å integreres, men tanninene har allerede begynt å mykne. Lagre et par tre år til, eller luft godt.

Mas La Plana 2011, Penedes, Spania, kr. 395,00. VP 281801
Aroma av sorte bær og Middelhavsurter. Kraftig, rik og kompleks med toner av fioler og blå frukt. Tørre tanniner, trenger mye mer tid. Lett saftighet og syrlig frukt i finish med et touch av tobakk og søt lakris. Legg den i kjelleren og glem den med det første. Dette er mye vin for pengene og et morsomt lagringsprosjekt. Kjøp en kasse (6 stk), åpne en ny flaske hvert 3e år og følg utviklingen.