Høsten er kommet til Ried Heiligenstein markene, foto © Schloss Gobelsburg

Gobelsburg

Del på Facebook

2015 er i tillegg en spesielt god årgang i Østerrike og ellers i Europa. Jeg fikk smaksprøver av den tilsendt av produsenten da den dessverre ikke er tilgjengelig i Norge. Men får jeg muligheten kjøper jeg like godt en kasse av den!

Schloss Gobelsburg en av de eldste vingårdene i Østerrike, helt tilbake til år 1171 har Cistercian munkene i Zwettl laget vin her. I 1996 overtok Eva og Michael Moosbrugger driften på gården og de 7o hektarene som hørte med. 250 000 flasker vin produsert per år er ikke akkurat en liten produksjon, og hele 12 av vinene deres finner du på Vinmonopolet.

Halvparten av Gobelsburg sin produksjon er laget på Grüner Veltliner, 25% på Riesling, mens resten er Zweigelt (8%), Blauburgunder (5%), St. Laurent (7%) og Merlot (5%). Gruner Veltliner trives best ved fotenden av fjell/bakker hvor det er bedre vannforekomster og løss, som i Steinsetz, Renner, Grub eller Lamm, mens rieslingdruen trives best i noe høyereliggende, steinete jord som i Heiligenstein og Gaisberg. Vinrankene på gården er i gjennomsnitt over 60 år gammel.

2015 er en eksepsjonelt god årgang, etter en fin vår og varm sommer kom regnet som bestilt i august, mot slutten av måneden kom det litt regn igjen og hjalp vinrankene å oppnå en tilfredsstillende grad av modenhet. Resultatet er at vinene bærer preg av fruktdrevet aromaer med moderat syrlighet. 2011 årgangen hadde perfekte forhold gjennom hele blomstringsperioden og ga også superfine og fruktige viner.

vinifikasjon
Druene, 100% Riesling, høstes for hånd i små esker med forskjellige farger for allerede å skille ut kvaliteten på de i vinmarkene. Når druene kommer inn på sorteringsbåndet sorteres de enda en gang, før druene sakte presses pneumatisk i opptil 8 timer. Mosten blir overført til store østerriske eikefat (Manhartsberger)  på 2500 liter hvor gjæringen også skjer med en temperatur 16-20° C. Vinen modnes videre på samme eikefat i 10 måneder, før den filtreres og tappes på flaske.

smaksnotater
Ried Heiligenstein 2015 er en spesielt herlig vin som er rik på fruktighet samtidig som den holder en fin syrlighet. Det gir den karakter og en smaksopplevelse som det er vanskelig å ikke ønske mer av. På duft kom det fine aromaer av modne pærer og pasjonsfrukt, på smak kom det i tillegg frem moden mango, en dempet men fint syrlig spark og nydelige leskende smaker. Vinen er ikke den rimeligste i sin kategori, men når den smaker som her er det verd det, synes jeg da. Jeg koste meg ihvertfall storlig over den.

Jeg fant noen flasker av 2011 årgangen av Heiligenstein på Ullevaal Stadion og de 3 siste derfra ble med meg hjem, men heldigvis finnes det 90 til av den på bestillingslisten. Den har de samme karakteristiske smakene, om enn noe mer avbalansert frukt og tertiære aromaer men absolutt et flott modent eksemplar som i sin ungdom ble utdelt en god mengde lovord som understøttes.

Drikk den med en temperatur på 12º C, da fikk i alle fall jeg mest igjen av de forskjellige smakene i vinen. Drikk til tipp topp fiskesuppe eller kyllinggryte med urter.

Schloss Gobelsburg Ried Heiligenstein 2011

Gobelsburgs viner på Vinmonopolet

Schloss Gobelsburg