Godbit fra Châteauneuf-du-Pape

Del på Facebook

Området og appellasjonen Châteauneuf-du-Pape, direkte oversatt «pavens nye slott», ligger rundt byen  Châteauneuf-du-Pape i Sør-Rhône.  Det finnes både røde og hvite viner i regionen, men mesteparten er røde.

Châteauneuf-du-Pape Appellation d’origine contrôlée tillot tidligere 13 ulike druer i vinene, men antallet har steget til 18; De røde: Cinsault, Counoise, Grenache noir, Mourvèdre, Muscardin, Piquepoul noir, Syrah, Terret noir, and Vaccarèse (Brun Argenté).

Hvite og rosa: Bourboulenc, Clairette blanche, Clairette rose, Grenache blanc, Grenache gris, Picardan, Piquepoul blanc, Piquepoul gris og Roussanne. Røde og hvite druer er tillatt i både røde og hvite viner.

Grenache er den mest brukte druen i de røde vinene, gjerne blandet med Mourvèdre og Syrah, enkelte bruker dog 100% Grenache, mens for eksempel Château de Beaucastel bruker en blanding av alle de lovlige druene.

Vinene fra området har ofte høy alkohol og vinmakerne må balansere dette med den lave syren og bløte tanninstrukturen i kombinasjon med de jordlige og kjøttrike tonene man ofte finner i en Châteauneuf-du-Pape.

Clos des Brusquières er en veldig tradisjonell vinprodusent, de lager en cuvèe på kun 5 ulike druer hvor de fleste av vinstokkene befinner seg rundt pavens ikoniske slott på åsen ‘Les Tresquoys’.

Courtil-familien som har eid eiendommen i 4 generasjoner har 9 hektar vinmark fordelt på flere parceller. Claude Courtil, nåværende eier, er nevøen til legendariske Henri Bonneau (en av Châteauneufs mest kjente produsenter) og har lært mye om vinmaking og vinmakingsfilosofi av han. Sønnene Davis og Jêrome går i dag i lære hos sin far for å en gang kunne ta over dette tradisjonsrike vinhuset.

07​

Clos des Brusquières Chateauneuf-du-Pape 2012 er produsert på 75% grenache, 10% syrah og 5% mourvedre, snittalderen til vinstokkene er 40 år hvorav enkelte strekker seg opp mot 100 år. Syrah og mourvedre er lagret 3 år på gamle store fat mens grenache er lagret på sementtank.

Vinen har en kompleks aroma av mørke bær, krydder og litt sødmefulle toner av tørket frukt og vanilje. Den er rik, kraftig og strukturert i starten, etter litt lufting viser den en mer fruktig og krydret side. Integrert alkohol i en lang og varm ettersmak.
Passer godt til ulike typer kjøtt og vilt.